Практиката на медитацията може да промени дори физическата структура на мозъка като увеличи гама мозъчните вълни и завинаги измени способността ни да внимаваме, показва проучване на специалисти от САЩ.

В течение на няколко гидини учени от Университета на щата Уисконсин са анализирали ефектите от будистката медитация върху т.нар. гама мозъчни вълни. Макар и отдавна да се знае, че ползите от медитацията включват понижаване на стреса и тревожността, изследователите сега смятат, че, когато се практикуват редовно, медитационните техники могат да предизвикат структурни промени в самия мозък. Тази способност на мозъка да расте и да се развива учените наричат „невропластичност”.

Как мозъкът ни расте

В миналото учените са вярвали, че щом веднъж мозъкът се формира в ранното детство, остава физически непроменен през целия ни живот. Напредъкът в технологиите за сканиране на мозъка са променили това разбиране и сега учените вече изповядват идеята за т.нар. невропластичност и непрекъснатото развитие на мозъка.

Какво показва изследването за ефекта на медитацията върху мозъка

През ноември 2004 г. учените от университета на Уисконсин публикуват в изданието Proceedings of the National Academy of Sciences резултатите от изследване, които показват, че тренирането на ума променя физическата обиколка на мозъка. Изследването включвало будистки монаха, всеки от които е прекарал между 10 и 50 хиляди часа в медитация, а от друга страна доброволци без предишен опит в медитационните техники. Всички участващи в експериментите били помолени да медитират върху нещо, предизвикващо у тях съчувствие. В същото време учените следели мозъчната им дейност, пише zdrave.bg

Опитът разкрил, че практикуването на традиционната будистка медитация повишава нивата на гама-вълните в мозъка при абсолютно всички участници. Гама-вълните са отговорни за увеличените нива на бдителност, схватливост, интелигентност, фокусиране и енергия, по-добрата памет и по-позитивните мисли и настроение.

Експериментът също така показал, че монасите, които били прекарали най-много часове в медитация, имали най-високи нива на гама-вълни и те се запазвали по-високи дори и когато монасите не медитирали. Това навело изследователите до заключението, че тренирането на ума, дали чрез будистка медитация или с други техники като например йога, води до перманентни промени в структурата на мозъка.



Повишаването на гама-вълните и медитацията

Какво значат резултатите от изследването за нас? Разбира се, не всички можем да станем будистки монаси, но всеки може да извлече ползи като повиши нивата на гама вълните в мозъка си чрез тренировки. Ако медитацията не звучи достатъчно съблазнително, ето няколко други техники, които можем да опитаме, за да увеличим гама мозъчните си вълни:

- Да се наспиваме. Гама мозъчните вълни възникват по време на РЕМ фазата на съня и се асоциират със самия сън. Нивата на тези вълни могат да се повишат и в момента на събуждане. Достатъчното количество сън помага за повишаването на общото ниво на гама-вълните.
- Да опитаме хипноза или автохипноза – тя също увеличава гама мозъчните вълни.
- Да практикуваме йога – тя също доказано влияе позитивно върху нивото на гама-вълните в мозъка.



Научни доказателства за това, което будистките монаси знаят от векове

Все повече изследвания опровергават предишното схващане, че мозъчната структура остава непроменима в зряла възраст. Учените сега провеждат изследвания в областта на невропластичността и тестват идеята, че физическата структура на мозъка се променя през целия живот.