Ако обичате сирене и не пропускате да го включите в обяда и вечерята си, имаме прекрасни новини за вас!

Макар и то да е пълно с мазнини и калории, заради което много диетолози не го препоръчват, трябва да ви споделим, че точно високомасленото сирене е много благоприятно за сърцето ви. Този факт е доказан от скорошно проучване, проведено в Копенхаген с времетраене 12 седмици.

В него взели участие 139 души, от които 1/3 консумирали по 80гр весокомаслено сирене всеки ден, а останалите - 80гр обезмаслено. Имало сред тях и малка група, които не яли изобщо сирене, а само хляб и сладко.След изтичането на двете седмици били премерени нивата на добрия и лошия холестерол на всеки от участниците.

Оказа се, че няма никаква разлика в показателите. Единствено по-високи резултати на добър холестерол имали участниците, консумирали необезмаслено сирене.

Това е така, защото необезмасленото сирене е чудесен източник на протеин, калций и витамин D, но е добре да се консумира в не много големи количества.