Скоро: Тялото ни ще се самопоправя

23 октомври 2009 | 12:50
2370
1
1

Само след няколко години ще можем да сменяме някои от частите в тялото си, твърдят учени.

Коленете и бедрата ни ще могат да се „поправят" благодарение на тъканното инженерство. Дълготрайни изкуствени връзки пък вече са изпробвани върху хора и учените се надяват, че те ще могат да издържат до над 50 години активен живот.

Учените от университета в Лийдс са започнали изследователска програма, посветена на частите от тялото, които са най-засегнати от остаряването: сухожилията, гръбнакът, зъбите, сърцето и кръвообращението.

За разлика от досегашните изследвания, които включваха стволови клетки и отглеждането на „резервни части" в лабораторни условия, сега учените разчитат на възможността на тялото да се регенерира само.

Изследователите от Лийдс са успели да разработят разтвор, който изолира клетки от хрущял, сърдечна клапа, кръвоносен съд и други тъкани.

Уникалният метод за вземане на живи клетки от човешка и животинска тъкан, създава биологично „скеле", което може да се регенерира в тялото, в частта, която има нужда от „поправка".

Така ще можем да „сменяме" износени сухожилия и хрущяли, както и гръбначни дискове, раменни тъкани и части от лактите си.

Коментари

1 Giovanna
  18 август 2012 | 23:10 отговор
 

Awsomee you should think of something like that

 

Добави Коментар

Най-четени