Автор
Woman.bg

Скритата захар в продуктите води до наднормено тегло

Според американско списание в Щатите се наблюдава следната тенденция: през последните десетилетия консумацията на мазнини е намалена, но населението не само масово е с наднормено тегло, а и са зачестили болестите, свързани със затлъстяването, като диабет.

Причината за това може би е заседналият живот, но може да и повишената консумация на захар - която се е покачила с 28% от 1983г. (заедно с 10% повишение на приема на калории). След като толкова много от захарта е скрита, малко от американците осъзнават колко приемат.

Откъде идва тази любов към сладкото? Може би от безкрайните изкушаващи реклами и процъфтяващите продажби на храни без съдържание на мазнини. „Производителите извадиха мазнините от храната и повишиха съдържанието на захар, за да й придадат вкус" твърди Алисън Хортън Истуд, диетолог от Калифорнийския университет. „Захарта не съдържа мазнини и хората си мислят, че е безопасно да ядат колкото си искат от нея."

Истуд също посочва и размера на порциите. Най-често напитките са по половин литър и не е чудно, че 43% от захарта, която поемат хората, идва от напитки.

Средностатистическият американски тийнейджър пие два пъти повече газирани напитки от богатото на калций мляко, което води до риск от остеопороза в бъдеще.

Затлъстяването на свой ред играе важна роля в тревожното зачестяване на диабета сред младите хора, дори сред децата.

За средностатистическия американец може би най-големият проблем е това, че подсладените храни изместват от менюто по-здравословните. Хората, в чийто режим на хранене има голямо количество добавена захар, приемат по-малко белтъци, фибри, желязо, фолати и други важни хранителни вещества.

Тялото включва в метаболизма си всички видове захар, независимо дали е добавена изкуствено или е естествена. Но до там е приликата между двата вида захар. „Портокаловият сок и содата съдържат еднакво количество захар и калории," казва Несъл, „но портокаловият сок съдържа и витамини, минерали и фитохимикали, които не присъстват в газираните напитки."

Специалистите съветват американците да не се отказват напълно от захарта, но да контролират количеството, което приемат. Препоръчва се не повече от 10 с. л. (40 г) добавена захар на ден за диета с прием на 2000 калории, и 6 с. л. (24 г) за диета с прием на 1600 калории. Средната консумация е двойно повече.

Една от причините е това, че повечето захар е скрита; много от въглехидратите в зърнените храни, пакетираните десерти и кремове са чиста захар. Една проверка на съставките може да докаже това. На етикетите са отбелязани добавени подсладители като захароза, глюкоза, декстроза, малтоза, фруктоза, меласа, ечемичен малц, мед, кафява захар, кленов, плодов или царевичен сироп. С изключение на меласата, която има малко желязо и калций, всички тези имат нулево съдържание на хранителни вещества.

Остава да се замислим какво е положението със захарта в храните у нас...