Да се похапват морски продукти е много добре за организма, но все пак кои са най-полезни? На този въпрос дава отговор френско изследване, което подрежда рибите според ползите, които те имат за тялото. На първо място е треската, следвана от рибата тон. В топ 5 попада и скумрията, която въпреки, че е доста подценявана у нас, се оказва пълна с минерали и микроелементи, които влияят изключително добре на обмяната на веществата.

Ето и топ 6 на най-полезните морски обитатели, които задължително трябва да влизат в тигана поне веднъж седмично:

Риба треска – в нея се съдържат съвсем малко калории и е много подходяща за хора, които са на някакъв хранителен режим (на 100 г – 80 калории). Освен това, треската е идеален помощник за проблеми с обмяната на веществата.

Риба тон – съдържа селен и спомага много успешно за укрепването на имунитета.

Скумрия – добрата стара черноморска риба е изключително полезна и вкусна, освен това е и на съвсем достъпна цена. Помага за подобряване работата на главния мозък.

Тихоокеанска сьомга – вкусна риба, която обаче е доста скъпа. Все пак е добре да знаете, че съдържа голямо количество витамин D и е богата на омега 3-мастни киселини. Може да похапвате от нея колкото ви е вкусно.

Пъстърва - съдържа много голямо количество витамин В12 и е препоръчително да я похапване, защото значително може да намали риска от сърдечни заболявания.

Сардини – консервираните сардини са препоръчителни, ако искате да си набавите необходимото за организма количество витамин D, следователно подобряват костната тъкан.