След първите ваксини на Pfizer: алергии и още проблеми - ето какви

При първото масово ваксиниране срещу коронавирус в Европа, което започна вчера във Великобритания, вече се появиха неочаквани проблеми.

Двама медицински служители се почувствали зле след като получили ваксината вчера. Те са имали нужда от навременни медицински грижи и в момента се възстановяват. След тази новина властите посъветваха ваксината на Pfizer-Biontech да не се използва при хора, които са имали значителни алергични реакции към ваксини, лекарства или храна, като предпазна мярка, докато случаите се разследват.

Все още не е ясно колко британци няма да имат възможност да се възползват от ваксината, но според статистиката 7 милиона жители на Острова имат сериозни алергии, а 250,000 от тях носят автоинжектор за адреналин, като EpiPen.

Въпреки двете алергични реакции, правителството на Великобритания продължи и днес масовата ваксинация по план. На ден ще бъдат ваксинирани между 5,000 и 7,000 души.

Симптомите, които са изпитали двамата засегнати служители са такива при анафилактоиднен шок, които са по-малки от тези на анафилактичния шок, сред тях са обрив, задух, подуване на лице и езика, падане на кръвното налягане.

По време на проучванията, направени в Америка, на ваксината на Pfizer 137 души от 19,000 са получили подобна реакция. 111, които са получили плацебо ваксина, също са получили алергична реакция.

Какви обаче са най-често срещаните странични реакции при ваксината?

Много чести (засягат повече от 1 на 10 човека)

- Болка на мястото на поставяне на ваксината
- Умора
- Болки в мускулите
- Втрисане
- Болки в ставите
- Температура
- Болки в главата

Чести (засягат около 1 на 10 човека)

- Подуване в областта на поставяне на ваксината
- Зачервяване на мястото на поставяне на ваксината
- Гадене

Редки (биха могли да се появят при 1 на 100 човека)

- Увеличени лимфни възли
- Общо чувство на отпадналост

Четете още: Български лекар от Швейцария каза цялата истина за ваксините