Спешната контрацепция

06 октомври 2009 | 12:09
2704
1
1

Новите методи за спешна контрацепция след незащитен сексуален контакт стават все по-разпространени и използвани.

Въпреки това едва 6% от българките знаят какво е back up контрацепция и още по-малко от тях са я използвали.

Какво представлява back up контрацепцията?

Back up контрацепцията или още спешната контрацепция е метод за предпазване от нежелана бременност без абортивен ефект. Таблетката се приема до три дни след незащитения полов контакт и той блокира развитието на процесите в организма на жената още преди да се е образувал плодът. Ефективността на хапчето е 90%.

Според производителите, back up контрацепцията действа като „подтиска, забавя и десинхронизира овулацията", като по този начин се блокират шансовете за бременност. Полезно е да се знае, че едва три дни след „срещата" на сперматозоида и яйцеклетката се образува „зиготата". И едва след захващането на емриона за маточната стена може да говорим за развиваща се бременност. Именно заради това не може да се каже, че back up контрацепцията е вид аборт, тъй като таблетката се приема още преди да се е образувала зиготата, от която ще се развие плодът.

Колко често може да си приемат хапчета за спешна контрацепция?

Трябва да се знае, че този вид предпазване от бременност не може да се отъждествява с противозачатъчните, защото не е предвиден за системно приемане. Не бива да приемате този продукт по-често от веднъж в месеца. Той влияе на хормонално ниво и, в случай, че го предозирате, може да предизвика неразположения като гадене, болки в корема, прилошаване.

Ако сте умерени в употребата на back up контрацепцията обаче няма никаква опасност приемането на този медикамент да повлияе на общото ви състояние, както и на репродуктивната способност. Още на следващия месец овулацията ви ще е нормализирана и ще имате способността да забременеете.

Кога и защо е добре да приемаме хапчета за спешна контрацепция?

Самото определение - спешна контрацепция показва, че медикаменът трябва да се приема само при „спешни" случаи. Или, иначе казано, прибягвайте до back up контрацепцията само в случаите, когато инцидентно сте имали незащитен полов контакт - скъсан презерватив, забравено хапче, спонтанен и незащитен сексуален контакт. Този вид контрацепция не е заместител на официалната контрацепция и не е антибебе хапче, затова не бива да се експлоатира като такъв.

Ако имате притеснения, че може да забременеете, без да желаете това, е абсолютно неоснователно да оставите всичко на случайността. Евентуална бременност и необходимост от аборт може да причинят дълбоки психологични и физически проблеми, които да помрачат живота на жената. В България през изминалата година са официално регистрирани 40 000 аборта, а реалният им брой е с пъти повече. Само жена, преживяла аборт, знае колко дълбока травма може да остане след него. Благодарение на напредването на медицината, всичко това може да бъде предотвратено с лекота.

Подобряването на културата на обществото в тази насока ще помогне на много двойки и необвързани жени да се справят с нежеланата бременност. Защо да се стига до аборт, като може да бъде толкова по-лесно и безопасно? Изберете сами!

Източник: rozali.com

 

Коментари

1 Jose
  18 август 2012 | 22:24 отговор
 

This info is the cat's pjamaas!

 

Добави Коментар

Най-четени