Автор
Woman.bg

Спри да дишаш и днес! Най-мръсният въздух в Европа е в София

Жълт код за мъгла е обявен и днес, 10 декември, вторник. То е в сила за областите: София - град, София – област, Благоевград, Видин, Враца, Кърджали, Кюстендил, Монтана, Перник, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Хасково.

Какво показват данните от измервателните станции? Въздухът в районите с трайна мъгла е замърсен над допустимото тази сутрин. В 10 от станциите в страната стойностите на фините прахови частици са високи. Около 2 пъти над среднодневните норми е запрашаването в района на София. Прогнозата е вятърът в сряда да раздвижи атмосферата и запрашаването да намалее.

И днес българската София остава градът с най-мръсен въздух в Европа, сочат данните на Европейският индекс за качеството на въздуха. Той показва какво е качеството на въздуха в краткосрочен план в повече от 2 000 станции за мониторинг в цяла Европа.

Индексът представлява интерактивна карта, която показва качеството на въздуха на мястото, където е станцията и се базира на моделирането на данните от измерванията на пет ключови замърсителя: фини прахови частици (ФПЧ2,5 и ФПЧ10), приземен озон (O3), азотен диоксид (NO2) и серен диоксид (SO2).

Кръговете на картата представляват местоположенията на станциите за мониторинг на качеството на въздуха. Цветът съответства на индекса за качество на въздуха за даден час в съответната станция. Според тази карта в столичният квартал Павлово дишат най-мръсният въздух на Стария континент!

Световната здравна организация (СЗО) препоръчва хората да не се излагат на РМ2.5 със стойности над 25 микрограма на кубичен метър за повече от 24 часа, тъй като фините прахови частици могат да проникнат дълбоко в белите дробове и дори в кръвта. В София днес няма място, в което нивата да са около здравословните.

Кога въздухът е най-мръсен през годината?

Значима роля за състава на мръсния въздух изпълнява сезонът. През лятото преобладават т.нар. фотохимически смог, който се образува при взаимодействието между слънчевите лъчи и замърсителите с индустриален или транспортен произход. Взаимодействието на азотните оксиди и летливите органични съединения под влияние на високите температури и слънчевата светлина води до образуването на т.нар. озонов слой в атмосферата. Последният от своя страна може да предизвика възпаление на дихателната система, намаляване работоспособността на белия дроб и потискане на имунната система. Наред с озона през летните месеци въздухът е наситен още с азотен и серен диоксид, въглероден оксид и фини прахови частици. Всички тези вещества предизвикват възпаления, дразнение на очите и носа, както и изсушаване на лигавицата на носа и гърлото, което от своя страна отслабва защитните сили на организма.

През зимата опасността идва най-вече от студеният въздух, който притиска с тежестта си отделящите се от различни източници химични вещества, образувайки плътната мъгла над градовете и най-вече над столицата.



Защо фините прахови частици са толкова опасни?


Вредата, която нанасят фините прахови частици зависи както от химичния им състав, така и от техния размер. Колкото по-малък е той, толкова по-опасни стават частиците. Причина за това е, че горните пътища на дихателната система не успяват да ги филтрират и те навлизат дълбоко в белия дроб, достигайки дори до най-фините му отдели – алвеолите, откъдето могат да бъдат отстранени много трудно и бавно.

Докато недоволстваме, разчитайки както на адекватната реакция на институциите, така и на гражданската съвест на всички нас, предлагаме на вниманието ви най-добрите начини да защитим себе си и семейството си от вредата на отровите, които сме принудени да вдишваме всеки ден:

Не отваряйте прозорците

Отварянето на прозорците е добре за проветряването на помещенията и влизането на свеж въздух. Но ако живеете до натоварена улица или булевард, отварянето на прозорците означава влизане по-скоро на мръсен, отколкото на чист въздух вътре. Така че, когато проветрявате дома си, използвайте прозорците, които не гледат към някоя натоварена улица. Хубаво е да разполагате и с пречистватели на въздуха, които ще се грижат за неговото освежаване.

Покривайте лицето си

Може да ви изглежда малко параноично, но експертите съветват да носите маски, ако прекарвате времето си навън. Ако можете да избегнете натоварени булеварди, направете го и минете през парк на път за работа. Учените съветват да не залагате само на медицинските маски, през които могат да навлязат по-малките прашинки. Вместо това може да заложите на такива, с които работят химичните работници и да покриете добре носа и устата си. Някои маски дори съдържат респиратори за еднократна употреба, които се използват от лекари и други учени, за да се защитават от заразни бактерии.

Редовна хигиена на дома си

Учените казват, че освен за външната среда, трябва да помислим и за тази у дома. „Трябва да се чувстваш защитен и когато си вкъщи“, казват те. Те съветват да избягвате подовите настилки като мокети и дебели килими, тъй като задържат прах. При почистване на паркет и теракот е най-добре да използвате препарати за почистване и мокър парцал, а не само да метете пода. По този начин вие напълно премахвате праховите частици, категорични са експертите.

Изперете дрехите и вземете веднага душ

В добавка към почистването на дома, трябва да помислите и за себе си. Учените съветват да съблечете дрехите, с които сте били навън и веднага да влезете под душа. По този начин намалявате шанса да вкарате прахови частици у дома или да ги пренесете по дивана и леглото си. Всичко това се прави, за да се предпазите от това, на което сте били изложени през деня. От олово и въглероден оксид до озон и прахови частици – това може да вкарате вкъщи. Те имат вътрешно възпалителен ефект върху тялото, което, от своя страна, предизвиква дългосрочни последици за здравето.

Избягвайте трафика

Въздухът, намиращ се най-близо до пътя, обикновено е и най-мръсният. Ако ви се налага да вървите по натоварена улица, за която нямате обиколен маршрут, то ходете по тротоара възможно най-далеч от движението.

____

*И понеже Коледа наближава, а ние от woman.bg вярваме в магията на този празник, тази година ще раздаваме подаръци. Много подаръци! Регистрирайте се Т У К и вижте какви изненади сме ви приготвили заедно с Лора и Стоян.