Автор
Ива Петрова

Сребърната вода - какви са ползите и опасностите

Хората са забелязали необичайните свойства на среброто много отдавна. Още древните римляни са си направили изводи за лечебните качества на този метал – воините от висшето съсловие, които пиели вода от сребърни чаши, по-рядко страдали от стомашно-чревни разстройства, отколкото простите войници, които ползвали оловни съдове. Всеизвестно е също така, че водата в сребърен съд се запазва свежа много по-дълго.

Какво е сребърната вода

Сребърна вода се получава чрез разпръскване на микрочастици сребро в дестилирана вода чрез електролиза. Благодарение на това, че частиците сребро са много малки, те могат да проникват в самото ядро на вирусите и бактериите и да ги унищожават. Сребърната вода може да е с различна концентрация на сребърни йони, можете да коригирате въпросната концентрация с най-просто разреждане с дестилирана вода. При това обаче водата, в която просто сте оставили да престои сребърна лъжица, монета или бижу, не е „сребърна“ в медицинския смисъл на думата, а просто вода, в която микроорганизмите попадат в контакт с метала и затова се размножават много по-трудно.


Максималната допустима доза сребро за човека е не повече от 50 микрограма на 1 л вода. Среброто се класифицира като тежък метал, а според санитарните норми и правила спада към металите от втори клас по критерий опасност за здравето.

Няма научни доказателства, че пиенето на сребърна вода влияе положително на здравето. Освен това среброто не участва в обменните процеси в организма – човешкото тяло просто няма нужда от този метал.

Американската служба за контрол над продуктите и лекарствата дори е предупредила официално населението на САЩ, че хората не бива да приемат вътрешно сребърна вода или биологични добавки, съдържащи сребро.

Вредата от сребърната вода

Същите американски експерти са установили, че пиенето на сребърна вода може да доведе до сериозни проблеми.

Първо – среброто има свойството да се натрупва в тъканите на организма. В този случай лигавиците стават от бледо-розови синкаво-сиви, променя се и цветът на бялото на очите, на венците и на ноктите. Среброто се натрупва и в кожата, предизвиквайки потъмняване, особено под въздействието на слънчева светлина. Това състояние се нарича аргирия. То не е опасно за здравето, но новият цвят на кожата и на лигавиците си остава завинаги и не се отразява положително на външния вид.

Второ – среброто елиминира действието на някои лекарства като антибиотици и препарати за лечение на заболявания на щитовидната жлеза. Металът просто блокира действието на активното вещество, свеждайки ефекта от лечението до нула.

Затова не ви препоръчваме да си правите експерименти върху себе си и да пиете сребърна вода.


Ползата от сребърната вода

Да, тя все пак е и полезна, но не и ако я приемате вътрешно. Среброто има антисептични свойства – например бактериите, които предизвикват стомашно-чревни неразположения, умират в сребърна вода в рамките на два часа. Всичко зависи от концентрацията на сребърни йони във водата.

Въпреки това сребърната вода следва да се прилага само външно – например за промивка на очите при конюнктивит, плакнене на устата при стоматит и пародонтоза, гаргари, промиване на рани и изгаряния – в тези случаи сребърната вода помага за обеззаразяване на кожата или лигавиците. Можете да си миете лицето със сребърна вода – но не я пийте, това няма да ви направи по-здрави.