Автор
Woman.bg

Средиземноморската диета намалява риска от депресия

Британски учени наскоро установиха, че диетата не само има отношение към килограмите и здравето ни, но и към психическото и емоционалното ни състояние.

Те са на мнение, че преработените храни с концентрирано съдържание на въглехидрати и мазнини повишават възможността от развиване на депресивни състояния.

В същото време изобилието от плодове и зеленчуци, риба и ядки в менюто, типични за Средиземноморската диета, имат точно обратния ефект.

Специалистите от Университета в Лондон изследвали почти 3500 души на средна възраст 55 години, разделени в две групи.

Участниците в първата се придържали към средиземноморския режим на хранене, докато тези във втората се хранели предимно с пържени и преработени храни, мазни млечни продукти и десерти.

Освен хранителните им навици, експертите изследвали детайлно и емоционалното състояние на доброволците.

След края на наблюдението станало ясно, че хората във втората група били с 26% по-склонни към депресия от тези в първата, които се хранели здравословно.

Учените за пореден път подчертват, че традиционната средиземноморска кухня подобрява работата на сърцето и кръвоносната система, понижава риска от възпалителни процеси и има антиоксидантно действие.

Вероятно разнообразието в този начин на хранене, както и изобилието от ценни компоненти в него, определя по-стабилното психическо състояние на хората.