Стартира Световната седмица, посветена на осведомеността за антимикробна резистентност и COVID-19 (18 - 24 ноември)

19 ноември 2021 | 12:33
268
0
Снимки: PR
0

На 18 ноември, с пресконференция в БТА бе даден старт на Световната седмица, посветена на осведомеността за антимикробната резистентност и COVID-19 (18 - 24 ноември 2021 г.). Организатор на събитията в информационната кампания е Офисът на СЗО в България. Сградата на НДК бе осветена в синьо, за да алармира символично за огромната заплаха от антимикробна резистентност, но и за да напомни, че надежда има!

„COVID-19 не се лекува с антибиотици, защото тежкоболните страдат от вирусна пневмония, а не от бактериална. Само в 7% от случаите на тежко боледуващи от COVID-19 има насложена върху вирусната и бактериална инфекция. Единствено тогава се прилагат антибиотици, и то в болница.“ Това подчерта доц. Иван Иванов – ръководител на Националната референтна лаборатория „Контрол и мониториране на антибиотичната резистентност“ към Център по заразни и паразитни болести.

Антимикробната резистентност е една от 10-те големи заплахи за човечеството, подчерта доц. Михаил Околийски - експерт от офиса на Световната здравна организация в България. Той изрази недоумението си, че вече трета година в България не се приема разработената от експертите Национална програма за антимикробна резистентност и в хуманната, и във ветеринарната медицина.

Коронавирусната пандемия предизвика през 2020 г. свръхупотреба на антибиотици, което увеличи неимоверно резистентността на бактериите към антибиотично лечение. Това на практика води до невъзможност да се лекуват с антибиотици дори банални инфекции. „В европейските държави своевременно взеха мерки за предотвратяването на антимикробната резистентност. Проучване сред 27 държави показва, че там употребата на антибиотици е спаднала с 18%.

България е единствената сред тези държави със свръхупотреба на антибиотици. Ръстът на употребата у нас е с 30%, като специално използването на азитромицин от групата на макролидите има 100% ръст. А това е антибиотик, който се понася добре от децата и досега се ползваше основно за бактериални инфекции в детска възраст. Ненужното лечение на COVID-19 с азитромицин всъщност заплашва здравето на нашите деца днес и в бъдеще“, обясни доц. Иванов.

„Антибиотиците не може да се ползват за профилактика на COVID-19. Единственото средство, което предпазва от заразяване и от тежко боледуване са ваксините. България не трябва да остава остров на глупостта с най-ниското ваксинално покритие“, бе категоричен доц. Михаил Околийски.#WAAW #HandleWithCare #AMR #GoBlueForAMR #antimicrobialresistance

Коментари

Добави Коментар

Най-четени