Още древните гърци са знаели, че някои заболявания на тялото не се лекуват само с традиционните средства. “Много хора не вярват, че психологиечските проблеми могат да доведат до заболявания и да влияят на здравето”, казва специалистът по психосоматика дерматологът д-р Олесия Велинова от столичната клиника Persona. При продължителен стрес, напрежение или тревога човек започва да изпитва физическа болка. Тогава именно говорим за психосоматика. Д-р Олесия Велинова е категорична, че отрицателните емоции, които не са напълно изживени, имат много пагубен ефет върху здравето.Причината за психосоматични заболявания могат да бъдат психическа травма, стрес, отрицателни емоции, потиснат ичувства, вътрешни конфликти. Заради тях понякога изпитваме болка в гърба, главата и ръцете.

И зад обикновената настинка също могат да се крият психологически проблеми, прудупреждава д-р Олесия Велинова. Разбира се, преди да се постави психосоматична диагноза, е необходимо да се приложи пълен медецински преглед, за да се изключат физиологичните причини за заболявания. Д-р Олесия Велинова разкрива какви емоционални причини може да крият някои от здравословните ни проблеми.
Безсъние. Често човек, който страда от него не се разделя с проблемите по време на работа. Безкрайната суматоха, ежедневните дела и много бройните въпроси, на които трябва да намери отговори, не му позволяват да се отпусне.
Главоболие и мигрена. Източници на синдрома на болката според психоаналитиците са ниска самооценка, необясним страх, повишена самокритичност, упорито недоволство от себе си. Хората с мигрена имат най-висока степен на самокритичност. Нарушаването на хармонията със света също са сред възможните причини за появата на мигрена.
Проблеми с косата. Те сигнализират за отчаяние, невъзможност да отстоявате себе си и постоянно нервно напрежение.
Болки в шията. Много често хората, изпитващи вътрешен конфликт, не са в състояние да обърнат глава. Синдромът на болката дава тревожен сигнал , че връзката между чувствата и съзнанието е нарушена.
Особено податливи на проблеми с шийните прешлени са тези, които се притесняват от това, което казват зад гърба им и се страхуват от осъждане.
Уста. Лошите мисли или желанието за отмъщение носят лош дъх. Навикът да ги хапете е прекомерна проява на чувства.
Наднормено тегло. То показна ненормалното функциониране на духовното съдържание. В опит да се защитите от въздействието на външни фактори душата се крие под обемна телесна обвивка.
Астма. Страдащите от това заболяване те се страхуват да живеят, да продължават напред към своята цел. Те постоянно се сдържат в проявата на емоции, като са в състояние да смажат дори най-силните усещания. Отличават се с повишена съвестност.
Целулит. Гняв и прекомерно самобичуване се крият зад него. Който страда от целулит само се преструва, че с него всичко е наред.

Четете още : Клаудия Шифър: Една икона на 50