Автор
Веселина Петрова

Стречинг упражнения за всяка възраст с Антония Антонова

Антония Антонова е чаровна и мила дама, мама на две прекрасни деца, спортист, превърнал хобито си в професия. Говорим с усмивка за днешното време, когато начинът ни на живот изисква от нас да бъдем малко по-отговорни към своето тяло и дух. Искаме да бъдем полезни на вас, приятелите на woman.bg.

Антония се занимава с гимнастика от 16-годишна. Ние обаче любопитстваме за едно малко познато у нас удоволствие, наречено Barre Au Sol.

В превод означава "стенка на земята" и най-общо казано представлява система от упражнения за разтягане. Стречинг в неагресивен формат. Тони се е учила на неговите тайни от самия му основател - бразилецът Хулио Папи.

Споделя, че няма хореография, няма натоварване в познатия ни вид. Има приятна музика. По време на тренировката се работи върху всички мускули, сухожилия и стави. Но те не се натоварват, а се разтягат.

Стречингът кара тялото да се чувства по-леко по време на движение.

"Разтягането е вроден инстинкт. Когато сутрин се събудим и се чувстваме сковани, инстинктивно се протягаме и след това изпитваме облекчение и приятно раздвижване. Когато дълго време сме били в статична поза, например стоейки пред компютъра, тялото ни има нужда от разтягане, за да задвижи кръвообращението и да прекрати стагнацията. Разтягането е изключително полезно за здравето, защото ни осигурява баланс между пасивност и активност, освобождава натрупания стрес от тъканите и ни дава освежаващ прилив на енергия."

В този ред на мисли стречингът е уникално полезен за хората във всяка възраст, защото прави ставите ни мобилни. Нещо много ценно днес, когато повечето от нас седят пред компютъра в една и съща поза.

Освен че дава усещането за лекота и грациозност на движенията, Barre Au Sol стимулира работата на жлезите с вътрешна секреция. А това превръща този тип гимнастика в перфектната за всички жени, които вече са станали мами - заради стягането на корема и тазовото дъно. Както и за всички млади хора, които след 30-35 години имат нужда да събудят мускулите, сухожилията и ставите, защото вече за започнали да се "вдървяват". И въпреки че още не го усещат, скоро ще имат проблеми - с кръста, гърба, седалището...

Първоначално може и да ви заболи. Но ще е приятно болезнено, казва Тони. Само за първата тренировка. После всичко си идва на мястото.

Тялото свиква с натоварването и му харесва да бъде "събуждано" по този начин. Чрез перфектния стречинг.

"Не е йога. Не е балет. Не е пилатес", казва Тони. Но с две ръце препоръчва малко познатата у нас гимнастика на всички, които уважават тялото и душата си.

Ще се радвате на здраво тяло и здрав дух без да изпитате неприятно задъхване или да получите мускулна треска. Ползите са наистина безспорни за хората на всяка възраст. Нещо, което не може да се каже за кондиционните тренировки, например, които са подходящи за по-младите.

Ако все още търсите физическа активност, която да допадне на начина ви на живот и на нагласите ви за спорт - опитайте Barre Au Sol. Няма да сгрешите.