Автор
Теодор Муховски

Сушени плодове - чисто здраве или калорийна бомба?

Плодовете, наред със зеленчуците, се препоръчват в почти всяка диета. Те са богати на витамини, антиоксиданти, минерали и фибри. Когато навън стане по-студено, е по-вероятно да посегнем към сушените плодове. Те са сладки, вкусни и много калорични.

На кои деликатеси трябва да обърнете специално внимание? Кое може да допринесе за бързо наддаване на тегло? И правилно ли ги наричат „калорийни бомби“?

Сушени плодове: здраве или калорийна бомба?

Обичаме еднозначните отговори, но дори и в областта на храненето не винаги е възможно да ги дадем. Сушените плодове са съкровищница от биологично активни съставки, в тях ще открием витамини, антиоксиданти, минерали и солидни дози фибри, но има и обратна страна на тази „монета“.

Сушените плодове, както и пресният им вариант, съдържат фруктоза, т.е. проста захар. Често се подслаждат, което значително повишава тяхната калоричност и води до необходимостта да се изключат от диетата хора с инсулинова резистентност и диабет. Изядени в големи количества, те могат да се превърнат в пословичната калорийна бомба. И въпреки че не са „празни калории“, сушените плодове могат да допринесат за бързото наддаване на тегло. Нека разгледаме по-отблизо тези с най-висока енергийна стойност. Какви са ползите от включването им в диетата?



Сушени сливи

Сушените сливи, наред със стафидите, са най-популярната версия на сушени плодове в българската кухня. Струва си да се знае, че тяхната калоричност е над 5 пъти по-висока от тази на пресните сливи (240 килокалории/100 г сини сливи срещу 45 килокалории/100 грама пресни плодове).
Сините сливи са богати на редица хранителни вещества, но най-голямото им предимство е изключително високото съдържание на фибри. Интересното е, че съдържат 5 пъти повече от пресните сливи (7,1 г срещу 1,4 г/100 г), поради което сушените сливи са особено препоръчителни при хроничен запек. Трябва обаче да ги използвате умерено. Порция от 4-5 броя сини сливи е 3 г фибри, които са близо 100 килокалории.



Сушени фурми

Сушените фурми имат по-висока калоричност. Трябва да се признае, че живеейки в умерения климатичен пояс, рядко имаме възможност да се насладим на вкуса им.
В арабските страни фурмите са едни от стълбовете на ежедневната диета. Там ги наричат "хлябът на живота" и това прозвище не се е появило без причина. Сушените фурми съдържат антиоксиданти под формата на витамини А и С, редица витамини от група В и множество жизненоважни минерали. Те съдържат магнезий, калий, цинк, желязо, калций и манган, както и високи дози фибри, които са от решаващо значение за повечето жизнени процеси (баластно вещество). Струва си да разнообразите менюто, като включите в него високо питателни фурми, за да не прекалявате с количеството им. Все пак в 100 г сушени фурми има цели 280 килокалории!



Стафиди

Сушената версия на гроздето е доста популярна в България. На много от нас им е трудно да си представят чийзкейк или друг сладкиш без стафиди. Обичаме да ги добавяме към десерти или да ги ядем направо от опаковката, когато никой не ни гледа. Стафидите със сигурност са по-добрата закуска от сладкишите, но трябва да запомните, че те са и висококалоричен деликатес. В 100 грама има 300 килокалории. Това обаче не са празни калории. Стафидите съдържат йод, който подпомага работата на щитовидната жлеза, и калий, който нормализира кръвното налягане. Умереността е ключът към насладата от техния вкус.



Сушени смокини

Вкусът на смокините, подобно на фурмите, определено се среща по-често в сушената им версия, отколкото в прясната. Трябва да знаете, че тези сладки, изкушаващи топчета имат значителна калоричност. В 100 г сушени смокини има цели 314 килокалории.
Подобно на сините сливи и фурмите, сушените смокини са съкровищница от фибри. Те подобряват метаболизма и са полезни при проблеми със запека поради малките семки, които изпълват вътрешността на всяка смокиня. Дразнейки чревната лигавица, семената улесняват извеждането на токсините, отлаганията и ненужните метаболитни продукти от тялото. Смокините са ценен източник на витамини от група В и три мощни антиоксиданта под формата на витамини С, Е и К. Те са богати на множество минерали, включително калций, желязо, магнезий, калий и фосфор.

Сушени плодове с най-висока калорична стойност

Първите три места на скандалния подиум на рекордни калории сред сушените плодове са заети от:
1. сушени ананаси - 332 килокалории/100 грама,
2. сушени банани - 330 килокалории /100 грама,
3. сушено манго - 320 килокалории /100 g грама
Всички те изобилстват от фибри и богата опаковка.



Четете още: Един на десет души в света страда от диабет. Как да се предпазим?