Автор
Ева Григорова

Световноизвестният гуру Дийпак Чопра: Имаме нужда от пандемия от щастие!

Дийпак Чопра е жива легенда в областта на алтернативната медицина, медитацията и личностното развитие.

Индиецът е син на известен местен кардиолог и в началото тръгва по стъпките на баща си - завършва медицина, но след няколко годишна практика той открива, че в голям част от случаите или не може да помогне на пациентите си с традиционна медицина или предписвайки им множество лекарства уврежда други техни системи или органи. Това го мотивира да тръгне по пътя на алтернативната медицина и да издаде 90 книги, повечето от които веднага се превръщат в бестселъри на Ny Times. Той е основател на The Chopra Foundation , организация която се занимава с изследвания в областта на подобряване качеството на живота на хората по света, работил е по медитативни програми заедно с Опра Уинфри, а сп. Time го определя като “една от 100-те икони на нашия век”.

View post on Instagram
 

Наскоро Дийпак даде специално интервю за Fox News Digital, в което дава ценни съвети как да се справим с притесненията около пандемията и разгръщащата се финансова криза.

Чопра наблегна на това, че всеки от нас трябва да постави ситуацията в подходящия контекст, допълвайки че имаме по-голям контрол върху поведението си, отколкото смятаме.

“Когато имаме ситуация, подобна на пандемията, финансова криза, хора, които губят близки или работата си, или пък някой е диагностициран с рак - всички тези неща биха могли да се случат по всяко едно време” - разкрива Чопра.

“Ние не сме първото поколение, което преминава през трудни времена” - допълва 75-годишният гуру. Дийпак припомни моменти от историята на човечеството, които са били дори по-страшни за съвременниците им - като Холокоста, световните войни, избухването на атомната бомба в Хирошима и Голямата депресия.

“Трудностите, през които преминаваме в момента не ни правят уникални, такива е имало за всяко поколение” - твърди той.



В такива моменти, вместо да се оставяме на хаоса около нас да ни завладее, е добре да се запитаме “Какъв е смисълът на живота” - съветва Чопра. А неговият отговор е повече от положителен: “Смисълът на живота е да изпитваш щастие”.

“Ако щастието не е вашето мерило за успех, вие буквално пропилявате живота си. Запитайте се: Избирам ли пътя на щастието?” - съветва той.

Чопра твърди, че 50% от щастието или нещастието в живота ни зависи от нашето отношение към реалността. Така че как гледате на случващото се е изключително важно, като на възможност или като на проблем?

Философията, която Дийпак Чопра иска да стигне до възможно най-много хора в този период от историята на човечеството е следната: Не можем да разчитаме на външните обстоятелства да бъдат единственият ни източник на щастие. Дори в най-трудните си периоди трябва да се стремим да откриваме радостта в самите себе си, независимо от това, което ни се случва.

“Трябва да създадем пандемия на щастието. Всички се нуждаем от точно това сега.” - допълва той.

Чопра разкри и лесна техника, с която всеки от нас може да се включи в създаването на пандемията на щастието в своето ежедневие. По неговите думи всеки човек има нужда да получи тези 4 компонента, за да се чувства щастлив:

Внимание: “Изслушвайте близките си. Дайте им пълното си внимание”.
Признателност: “Бъдете благодарни за хората, които имате в живота си.”
Обич: “Казвайте на хората, които обичате колко са важни те за вас.”
Приемане: “Не се опитвайте да променяте другите, за вас е достатъчно трудно да промените себе си”.

Дийпак Чопра сподели и кои практики намаляват възпалението в тялото. Той допълни, че то е ключов фактор за по-тежкото протичане на заболяванията и затова е важно да се контролира.

“Хората, които практикуват дълбоко вдишване, които пеят мантри или песни, които стимулират блуждаещия нерв чрез йога, медитация, социално-емоционално общуване, Тай чи, Чигонг или бойни изкуства - успяват да намалят възпалението в тялото си.” - казва той.

“Симпатиковата нервна система на много хора в момента е извън контрол, това предизвиква отделянето на цитокини, които компрометират имунната система и увеличават нивата на кортизол. Важно е хората да намалят това явление, за да останат здрави и да не забравя да се наспиват добре и да бъдат ангажирани с други хора, да общуват” - съветва гуруто.

Чопра не пропусна да наблегне и върху важното въздействие на благодарността в нашето ежедневие. “Просто напишете на лист хартия нещата, за които сте благодарни. Благодарността намалява депресивните състояния и раздразнителността. Всъщност доста промени се случват, както на биологично, така и на психологично ниво, ако само се запитате “За какво съм благодарен?”.

75-годишният гуру сподели и какви са ежедневните практики, с които поддържа той самият здравето си. Дийпак Чопра медитира, прави упражнения, освен йога, той изминава минумим 10,000 крачки на ден, спи добре и се опитва непрекъснато да търси нови начини да помага на околните.