Откак се помни човечеството всички се питат каква е тайната на дълголетието. Японският остров Окинава е един жив пример за това, че на сто години човек може да има бъдеще пред себе си!

Тук живеят общо 457 столетници, които са отпразнували вековната си годишнина. Средната продължителност на живота на островитянките е 86 години, а на островитяните – 78 години. Остров Окинава е най-здравословното място на планетата, където хората живеят дълго и благополучно!



Жителите на Окинава водят активен начин на живот въпреки преклонната си възраст. 96-годишният майстор по бойни изкуства Сейкичи Уехара е победил над 30 шампиони по бокс, 105-годишната Наби Кинджо до ден днешен лови отровни змии, а честните 90-годишни фермери прекарват на полето по 11 часа на ден. Тайната на дълголетието е едновременно проста и сложна – здравословно хранене и безгрижно отношение към живота! Жителите на острова възприемат труда като радост и никога не се ядосват, започвайки работа.

Менюто на островитяните заслужава отделно внимание. Столетниците на практика не ядат месо, за сметка на това с удоволствие си хапват ориз, риба и зеленчуци. Фирменото им ястие – специално приготвени свински уши – съдържа много калций и минимално количество мазнини. От растителните продукти най-предпочитани са сиренето тофу, горчивата тиква и бататите. Местните жители се поглезват и със специалното оризово вино Авамори.


Сред жителите на Окинава е известен един афоризъм, отразяващ отношението им към живота: „На 70 си още дете, на 80 – си млад мъж или жена. И ако на 90 години дойде някой от Небето да те покани, кажи му да се върне, когато станеш на сто“.

За съжаление съвременният живот постепенно променя подредения бит на островитяните. Младите все повече наблягат на „нездравословната“ храна, популярна на Запад, а бързите закуски изместват зеленчуците. През последните години сред жителите на Окинава все по-често се срещат случаи на затлъстяване и рак на белите дробове. Причина за това е пренебрегването на правилата за здравословен начин на живот, които местните старци знаят от А до Я. Островът е известен и с ежегодния си фестивал на зимната вишна.