Ако сте от дамите, които уважават здравето и фигурата си, знаете че смутитата, които се продават в магазините, не са нито полезни, нито диетични.

Единственият начин да се уверим, че правим най-доброто за себе си, е като си приготвим смутито в домашни условия, обръщайки внимание на важни фактори, влияещи върху калоричността на напитката. Просто защото наричаме нещо "смути“ съвсем не означава, че то е добро за вас. Ако комбинирате грешно продуктите и не подбирате внимателно какво слагате, е много вероятно, вместо да отслабнете, да напълнеете. Най-важното условие за правилното приготвяне на смути е в мярката. Има още 7 правила, които трябва да следвате:

1.Не започвайте с течност

Не започвайте със сок, дори и той да е прясно изцеден. По-добре първо сложете плод, който ще ви даде фибри. В краен случай можете в основата да сипете малко мляко или кокосова вода.

2.Бъдете прецизни с млечните продукти

Много е важно да използвате нискомаслено мляко, за да не става напитката ви много калорична. И разбира се да не изсипвате голямо количество.

3.Слагайте само един източник на протеини

Дали ще е протеин на прах, мляко или ядки, няма значение. Но в никакъв случай не ги смесвайте. Една чаена лъжица семена от чиа е напълно достатъчна за смутито ви.

4.Не прекалявайте с плодовете

Ще бъдете истински аматьори, ако използвате само банани и боровинки. Не забравяйте за зеленчуците, от тях също можете да си направите вкусно и много здравословно смути. И не слагайте повече от една чаена чаша плодове в смутито си. Най-добре е да използвате замразени плодове.

5.Внимавайте как овкусявате

Най-добре е да използвате канела, куркума, какаови зърна, но не слагайте захар.

6.Смутито не е ядене

Смутито трябва да е лека напитка, но не и да заменя храненето ви. В противен случай ще ви се наложи да си правите смути, което е много калорично.

7.Заложете на овесените ядки

Суровите овесени ядки са прекрасни за смутито ви и са много вкусни.