Автор
Woman.bg

Тази "полезна" храна пречи на забременяването

Искате да се храните здравословно и затова следите поне веднъж седмично да консумирате риба? Е, оказва се, че по този начин по-скоро вредите на здравето си и дори може да имате проблеми със забременяването.

Бързаме да поясним - проблемът не е в яденето на рибата, а във факта, че тя идва от води, силно замърсени и пълни с пластмасови отпадъци. Поради тази причина е възможно чрез консумирането на риба в организма да навлязат микроскопични пластмасови частици. Те са крайно опасни за човешкото тяло и могат да спомогнат за развитието на онкологични заболявания и да предизвикат репродуктивни проблеми, алармират учени от Института по океанология към Руската академия на науките.

"Малките пластмасови частици имат много специфични физически и динамични свойства, променящи се с времето, прекарано в околната среда, и се считат за най-опасни, защото могат да влязат в човешкото тяло чрез миди и риби и да причинят ракови и репродуктивни проблеми" се разкрива в доклада на изследователския екип.

В същото време учените отбелязват, че замърсяването на моретата и сладките води през последните десетилетия се е превърнало в сериозен проблем за човечеството и значителна заплаха за водната среда на планетата като цяло. Огромно количество отпадъци се е натрупало в океана и 90% от този боклук е именно пластмаса.