Автор
Ева Григорова

Техниката, която ще ви помогне да се преборите с тъгата

През последната година и половина всеки от нас се сблъска със скръбта под една или друга форма. Неочаквано загубихме света си такъв, какъвто си представяхме, че винаги ще бъде, разделихме се по убеждения с част от приятелите си, а за съжаление някои от нас загубиха и свои близки.

В такава ситуация имаме нужда от спокойствие, менажиране на стреса и време за себе си. Техниката, която ще ви предложим днес, ще ви помогне да откриете отговорите на въпросите, които си задавате вътре в себе си и до голяма степен ще ви помогне да усетите, че не сте безпомощни. Тя се състои от четири стъпки, които са лесни за изпълнение. Единственото условие, за да се справите успешно, е да бъдете откровени пред себе си.

1. Обмислете

Свикнали сме да живеем на бързи обороти, да взимаме бързи решение и да не отделяме дълго време за нищо. Има травмиращи обстоятелства обаче, при които е добре да поспрем и да наблюдаваме спокойно нещата, които са се случили. Особено, когато са намесени силни емоции, понякога може да ни бъде трудно да намерим правилните думи, които описват начина, по който се чувстваме. Добра стратегия е да опишете ситуацията сякаш сте репортер и разказвате за обстоятелствата. След това напишете 3 до 5 емоции, които ситуацията е предизвикала у вас.

2. Действайте

След като вече имате по-голяма яснота относно какво точно чувствате, е време да действате, за да се справите с назованите емоции. Тук нещата много зависят от конкретния проблем, с който се сблъсквате в момента. Ако сте загубили близък, говорете със свой приятел, който е преминал през същото или потърсете съветите на терапевт. Ако виждате нередности в обществото, които ви карат да се чувствате безпомощни, си припомнете, че промяната започва от всеки от нас и към големите постижения винаги се стига с малки и последователни крачки.

3. Погледнете назад и анализирайте

След като сте предприели дадените действия, си оставете малко време, за да осъзнаете как те са подействали на начина, по който се чувствате. Емоциите ви още ще бъдат там, но е възможно те да бъдат по-балансиране от усещането, че не сте безпомощни и имате желание да се справите със ситуацията. Ако усетите, че сте помогнали на някого или общуването с другите ви е дало нови гледни точки, задължително повторете след известно време.

4. Отпуснете се

След като сте предприели първите три стъпки, можете да си дадете позволение да пуснете емоциите и да се фокусирате върху нещо друго. Отидете на концерт, вижте се с приятели, тренирайте, направете си уикенд излет в планината. Ако усетите, че у вас е останало нещо непреработено, винаги можете да започнете отначало и да изпълните стъпките.