Лошият "холестерин" е проблем за мнозина и води до сериозни здравословни проблеми. В тази връзка се консултирахме с лекар ендокринолог и диетолог, за да уточним дали е възможно да се намалим нивото му чрез коригиране на менюто.

Смята се, че продуктите, богати на влакнини, спомагат за понижаване на холестерина. В този случай фибрите действат като абсорбиращ елемент и извеждат излишните количества по естествен път. А кои продукти са шампиони по съдържание на влакнини? На първо място зеленчуците.



Ако консумирате около 400 гр. зеленчуци (включително и листни) на ден, ще оптимизирате обмена на веществата, но само при условие, че нивото на холестерина е до 6 - 6.5. В този случай контролът над консумацията на продукти, богати на холестерин, ще доведе до ефективно понижаване на нивата.

Ако обаче холестеринът ви е много повишен (над 6.5), то оптимизирането на храненето няма да даде желания резултат и ще се наложи медикаментозна терапия с прием на статини. В противен случай рискувате да попаднете в рисковата група за развитие на сърдечно-съдови заболявания.



Впрочем, високият холестерин в кръвта може да причини и образуване на камъни в жлъчката.

Кои продукти понижават холестерина

Зелените и листните зеленчуци са шампиони по съдържание на влакнини. Сред тях са чушките, краставиците, тиквичките. Ако нямате противопоказания, свързани със стомашно-чревни проблеми, можете да ядете пресни лук и чесън. Всякакви листни зеленчуци и зелени подправки са добре дошли - колкото повече, толкова по-добре. Добавяйте ги в салатите, супите и ястията си, яжте ги с риба и меса.


Растителни трици, които ще намерите в магазините на стелажите за здравословни продукти.

Псилиум или люспи от семена на живовляк – чудесно средство за понижаване на холестерина.

Гъбите кладници съдържат природен статин. Те буквално действат като лекарство.



Сурово цвекло. При преработка на този продукт в организма се отделят вещества, които действат подобно на статините.

Марулите съдържат фитостерин, който спомага за понижаване на холестерина.



Авокадото съдържа вещества, които могат значително да понижат нивата на холестерина.

Ленено семе, сусам, слънчогледови семки. Само една чаена лъжица ленено семе на ден може значително да прочисти съдовете ви от холестеринови натрупвания.

Пшеничните кълнове коригират съдържанието на холестерин в кръвта.

Ябълки – благодарение на съдържащия се в тях пектин те се борят ефективно с липопротеините с ниска плътност, които се натрупват в кръвоносните съдове. 2-4 ябълки на ден ще ви предпазят от камъни в жлъчката и ще прочистят кръвоносните ви съдове.



Черни и червени боровинки, малини, ягоди – те също извеждат холестерина от организма.

Зеленият чай е чудесен антиоксидант. Добавете в него парченце корен от джинджифил.

Ядки – орехи, шам-фъстък, кедрови ядки, бадеми. Само 70 гр. на ден – и холестеринът ще започне да се понижава.

Зехтин – най-добре го добавяйте в храната си в суров вид, без да го обработвате термично.