Тези храни предпазват от рак на гърдата! Включете ги в менюто си

Д-р Елена Малишева е известен доктор на медицинските науки, изтъкнат руски диетолог, професор и терапевт, която напоследък се изявява и като тв водещ на предаване на здравословна тематика. Нейните програми за здравословен хранителен режим и техниките ѝ за отслабване са сред най-търсените и ефективни методи в борбата с излишните килограми и редица заболявания, в това число и онкологичните. Наскоро, по повод октомври - световния месец за борба с рака на гърдата, тя разкри в ефир кои са хранителните продукти, които имат най-мощен превантивен ефект срещу рака на гърдата.

Цитрусови плодове, праскови и лук


Според експерта противораковият си ефект прасковите и лукът дължат преди всичко на веществото кверцетин – мощен антиоксидант с широк спектър ползи за здравето. Той притежава силни противовъзпалителни и антивирусни свойства и работи за предотвратяването на няколко ключови заболявания, сред които респираторни инфекции, рак, аритмия, гъбични инфекции. Кверцетинът има антиканцерогенно действие, което пречи на раковите клетки да се размножават, като потиска образуването на ензими, увеличаващи скоростта на тези процеси. Противодейства на раковите клетки и повишава ефективността на химиотерапията, прилагана при ракови заболявания.

Зеленчуци от семейство Зелеви


Зеленчуците от семейство Зелеви имат свойството да потискат растежа на туморни клетки. Това си удивително качество те дължат на съдържащия се в тях сулфорафан. Концентрацията в тях на витамин С, бета-каротин, калий, селен и сулфорафан, ги превръщат в незаменими помощници в профилактиката на рака. Към зелевите зеленчуци причисляваме броколите, брюкселското зеле, карфиола, алабаша и бялото, червеното, къдравото и китайското зеле.

Домати, чушки, шипка...


Ликопенът е естествен пигмент, част от семейството на каротеноидите. На него се дължи наситеният червен цвят на някои плодове, като домати, диня, папая, розов грейпфрут, кайсия и др. Изключително благоприятното въздействие на ликопена идва именно от неговата мощна антиоксидантна активност. Той е по-ефективен антиоксидант дори от каротеноидите, в това число и бета-каротина. Установено е, че ликопенът има важна роля не само в превенцията или лечението на катаракта и сърдечно-съдови болести, но и понижаването на риска от различни видове рак – на гърдата, на простатата, на белия дроб, на шийката на матката, на кожата, стомаха, панкреаса и др. Освен в гореизброените продукти, ще го откриете и в такива като райската ябълка, шипката, аспержите, сухият магданоз и босилек, пилешкия черен дроб, червеното зеле и лютия червен пипер.

Четете още: Храни, които повишават риска от рак на гърдата