Тиквата е едно истинско съкровище, пълна с витамини и каротин. Посрещнете в дома си вкусния плод, който има доказани лечебни свойства.

В меката му част се съдържа голямо количество витамин D, който засилва жизнената дейност на клетката и ускорява растежа й. Целулозата от тиква пък се препоръчва на хора, които минават профилактика на малокръвие и атеросклероза.

Тиквата е изключително полезна за хора, които имат проблеми с черния дроб и бъбреците. Защото благодарение на голямото си съдържание на пектин, тя освобождава организма от лошия холестерол.

Освен това тиквата съдържа голямо количество калций, фосфор, желязо, цинк, флуор, минерални съедниения, витамин C и най-вече витамините от група B, които влияят изключително добре на функциите на червата.

В Индия учени доказаха, че тиквата лекува активно страшната болест туберколоза. Водният екстакт от тикватиквата в съотношение 1: 10 000 спира размножаването на туберколозната бактерия.

А ако се навиете на тиквена диета, ще ви споходи истински късмет и със сигурност ще смъкнете някой друг килограм. За нея ви трябват печена тиква и 0,5 кг тиква в суров вид. Само след 3-4 месеца ще усетите колко е полезен този плод за вашия организъм.

Tиквата се използва и при лечение на бъбреците, заболявания на сърдечно-съдовата система.

Бременните също похапват от нея против повръщане.