Петък вечер е. Вие сте в женска компания и просто няма как да не отпразнувате края на седмицата с един коктейл. След него обаче се задават още няколко, а, с тях на хоризонта се появяват шотовете “Блъди Мери” и на сутринта главата такава ви боли, че си обещавате никога повече да не близнете алкохол.

Спестете си тези крайни изказвания, както и търсенето на медикаменти, които да облекчат махмурлука ви, всичко, от което се нуждаете в този момент, за да се вдигнете на крака, се намира в хладилника ви.

В следващите редове може да видите кои са топ 5 храните срещу махмурлук:

Ферментирали храни

Киселото зеле или киселото мляко са най-добрият ви приятел на следващия ден след голямо препиване. Причината е, че те съдържат лактобацили, които ефикасно ще пречистат тялото от вредните вещества и ще намалят пораженията върху организма, причинени от алкохолната интоксикация.



Домати

Цитрусовите плодове са богати на витамин С, който ви е особено необходим в момент на дехидратация и главоболие. Но пък е възможно те да раздразнят и без това чувствителния ви в резултат на препиването корем. Затова по-добре забравете за цитрусите и заложете на домати, които също са добър източник на витамин С.

Те обаче са ефикасно средство срещу махмурлука най-вече заради високото си съдържание на ликопен. Той се бори с възпаленията в организма и изхвърля токсините от тялото.



Яйца

Яйцата са добър източник на протеин, който ще осигури сили на организма ви и енергия, необходима му, за да се възстанови. Освен това те са богати на аминокиселини като цистин и таурин. И цистинът, и тауринът подпомагат функциите на черния дроб, следователно и възстановяването след препиване.

Тауринът дори разгражда химикала ацеталдехид. Това вещество се отделя по време на разграждането на етанола от черния дроб и е виновникът за главоболието след тежка пиянска вечер.

Затова в комбинация с препечен хляб, който ще успокои корема ви, яйцата са идеалната закуска за сутринта след тежка вечер.



Кисели краставички

Както самите краставички, така и сокът от тях са истински лек срещу махмурлук.

Алкохолът силно дехидратира тялото. На сутринта след приемането на голямо количество алкохол организмът е изгубил както витамини и минерали, така и натрий, който ви е така необходим, за да се възстанови електролитният баланс в организма.

Затова и киселите краставички са идеален избор, който спомага за хидратацията на тялото и задържането на приетата вода в кръвоносните съдове.

Освен това те са богати и на други хранителни вещества като калий, витамин А, калций и манган, а могат и да облекчат главоболието ви.



Чай

Събуждате се, главата ви боли и си мечтаете за чаша кафе. Не, забравете за любимата кофеинова напитка. Тя допълнително ще дехидратира организма след пиянската вечер. Това, от което се нуждаете, за да се почувствате отново добре, са повече течности, които да спомогнат за добрата хидратация. Затова вместо кафе, пийте чай. Най-добре изберете такъв от мента, който ще помогне и да успокоите раздразнения от алкохола стомах.