Автор
Woman.bg

Трета положителна проба за днес - този път във Варна

Първа положителна проба за коронавирус е отчетена във Варна, съобщиха от университетската болница "Света Марина", предаде БНР.

Около 18.00 часа се очакват резултатите от втората проба на пациента. Той е 47-годишен мъж, пристигнал с кола от Бергамо, Италия. След като се е почувствал зле, е потърсил медицинска помощ. В момента е изолиран в инфекциозната клиника. Установяват се лицата, с които е бил в контакт.

По-рано тази сутрин бе съобщено за 2 нови случая на коронавирус у нас. Обяви ги ген. Мутафчийски по време на сутрешния брифинг. Единият е в Плевен, другият - в София. Новоприетите пациенти са в стабилно състояние.

"Особено интересен е случаят на пациента, приет в "Пирогов", защото става въпрос за двустранна пневмония. Възрастен пациент с двустранна пневмония, с инсулт като придружаващо заболяване, все още обаче няма нужда от интубация", заяви началникът на оперативния щаб.



"В Гърция нещата вече са доста сериозни - 228 пациенти. В Албания те са 38, в Босна и Херцеговина - 21, в Румъния - 123. В Северна Македония са 19, а в Сърбия - 46, в Турция - 6", обясни Мутафчийски.

"Изключително динамична е ситуацията. Вчера бяха обявени по-твърди мерки в редица страни - в Белгия, Швейцария, различни провинции на Германия. В Испания твърдо се препоръчва да не се пътува. Засилва се контролът по нашите граници във връзка със сънародниците ни, които живеят там и които се прибират. Разширява се броя на лицата, които подлежат на карантина, която не е доброволна, а задължителна", коментира Мутафчийски.



"Върналите се от Испания задължително се поставят под карантина. До довечера може да се предприемат такива мерки и за други държави", добави той. "Вече трудно може да се определи коя е рискова - вече всички държави са рискови."