Тревожност, безсилие, паника – как да се справяме с лошите новини, които ни заливат?

Новините през последните две години изхвърлиха много хора от обичайния им коловоз. Като капак дойде и войната в Украйна – толкова близко до нас. Тревожност, страх, паника, чувство на безсилие и раздразнение...Потоп от информация ни залива от всички страни – трудно е да се провери за достоверност, не може обективно да се анализира, не може да се повлияе по никакъв начин на събитията.

В същото време мнозина загубиха увереност в бъдещето си. Всички тези преживявания са естествени според психолозите. Но те са изтощителни, нарушават благосъстоянието на човека и могат да доведат до необмислени действия на фона на паниката. Какво можем да направим точно сега, за да ни е по-леко?

Как да се справим с безпокойството и паниката на фона на мрачните новини?

1. Четем новините компетентно. Ясно е, че на фона на напрегната ситуация трудно ще можете да се откажете да гледате новините. Но по силите ви е да направите този процес по-безопасен за вашето психологическо състояние. Защита от манипулации - опитайте се да изключите напълно от гледане източниците на информация – медиите, обществеността в социалните мрежи, в които авторите придават емоционално оцветяване на текстовете си, смесвайки личното си мнение с факти и спекулирайки с вашите чувства.

Изберете за себе си само 1 до 3 доказани източника, които сухо представят фактите - и ги прочетете, като ограничите времето, което отделяте за това. Най-добрият вариант е да отделяте 20-30 минути за четене на новините по 2-3 пъти на ден.

Борете се с капаните. Може да имате желание постоянно да „наблюдавате“ новинарските емисии, да актуализирате страници, да превъртате през емисията, да преглеждате коментари. Всички тези фактори влошават състоянието на паника, не ви позволяват да се отпуснете. Опитайте се да се държите в рамките на горния график.

Защитете децата си. Опитайте се да ограничите достъпа на децата си до негативната информация. Не гледайте новините пред тях - телевизионните програми и каналите в YouTube често оказват натиск върху емоциите и повишават нервното напрежение.

Ако детето ви задава въпроси, отговаряйте честно, но възможно най-кратко и сдържано. Опитайте се да избягвате емоционалните оценки на случващото се. Най-често паниката нараства на фона на социалното общуване - с роднини, колеги, приятели, хора във форумите, защото обменяте голямо количество фрагментирана информация от различни източници и придавате ярка емоционална окраска на всеки факт в разговора.

Най-добрият начин да избегнете този стресов фактор е да се опитате да не влизате в такива дискусии, да избягвате празното обсъждане на политически събития, да не се поддавате на опитите да ви въвлекат в разговор и да покажете емоциите си.

2. Отървете се от повишената тревожност и паниката

Опитайте се да се съсредоточите върху ежедневните си дейности, съветват психиатрите. Правете това, върху което имате пълен контрол в момента: Съсредоточете се върху работата. Направете списък със задачи, разделете ги на подзадачи, задайте си крайни срокове, придържайте се към плана. Ако е възможно, поставете телефона си в самолетен режим, затворете разделите за новини и социални медии в браузъра си и помолете колегите си да не говорят с вас на политически теми.

Подобна грижа за себе си може да ви помогне да почувствате чисто физически, че контролирате живота си. Измийте лицето си, измийте зъбите си, правете лека гимнастика, разходете се на чист въздух под любимата си спокойна музика, вземете релаксираща вана. Погрижете се за домакинските задължения. Можете също да почистите къщата, да приготвите вкусна вечеря, да сортирате вещите, да направите списък за пазаруване в домакинството.

Направете прост план. Обмислете действията си за този и следващия ден - не повече. Какво трябва да направите? Животът продължава и не бива да се изпуска извън контрол заради вълната от паника. Не мислете напред, фокусирайте се върху непосредствените неща - това ще помогне за възстановяване на яснотата на съзнанието ви.

3. Подгответе се спокойно за извънредни ситуации

Пълното „изпадане“ от контекста на събитията също е вредно , пък и едва ли ще успеете. Но можете да вземете инициативата, така че събитията да не ви изненадат: Подгответе се за извънредни ситуации. Не знаем какво ни очаква утре, но в нашите сили е да направим всичко възможно за нашата безопасност в случай на извънредна ситуация.

Можете да съберете „тревожен куфар“ - поставете в него документи, част от спестяванията си, неща от първа необходимост. Можете също да проверите датите на ваксинация и да удължите паспорта си. Анализирайте негативните сценарии.

Основната причина за тревожност и паника е усещането за загуба на контрол над ситуацията. За да се справите с него, направете следното упражнение. Вземете лист хартия и химикалка и си задайте следните въпроси:

Кои са най-лошите възможни сценарии? Колко вероятни са те, но отговаряйте без емоции, а на базата на сухи факти. Какво мога да направя, ако всяка от тези най-лоши опции се сбъдне? Какъв план за действие ще имам за всеки елемент. Сега, когато не потискате страховете си, а спокойно ги анализирате и обмисляте решения, чувството на безпомощност ще изчезне или поне ще намалее.

4. Молба за помощ

Ако обаче чувствате, че не можете сами да се справите с тревожността и паниката или пък тези емоции ви причиняват физиологични проблеми като болки в сърцето, проблеми с дишането и др. тогава си струва да потърсите помощ от психолог или психотерапевт. Това може да стане лично или онлайн. Лекарят ще ви помогне да се справите със страховете и ако е необходимо, ще предпише кратък курс на фармакотерапия за потискане на нервното напрежение.