Топлите месеци от годината трайно се настаниха по нашите географски ширини. Но те не дойдоха сами. Пристигнаха в компанията на нарастващото желание за повече пътешествия и копнежа по събиране на хубави моменти в компанията на любими хора.

В резултат на това аз, а навярно и вие, съм тялом в офиса, но духом съм на плажа или по калдъръмените улички на някое градче на Адриатика. "Единственият начин да се отървеш от изкушението е да му се отдадеш“, е казал Оскар Уайлд. Вдъхновена от неговите думи, реших да преборя жаждата за пътувания... отдавайки се на колкото се може повече.
Така за месец и половина се превърнах в опитен пътешественик и разбрах, че за да бъде ваканцията приятно и запомнящо се изживяване, трябва да се следват три основни правила.



Кои са те вижте в следващите редове:

Dolce far niente

В буквален превод Dolce far niente означава „сладко безделие“ и е философия, към която стриктно се придържат в Италия. Съветвам ви и вие да я възприемате като своя, ако искате лятната ви ваканция да не се превърне от приказка в кошмар.

Смисълът е да не натоварвате почивката си с прекалено големи очаквания. Ако сте в някой непознат за вас град, не се чувствайте длъжни да обикаляте наред всички музеи и исторически обекти. Той може и да има много какво да покаже, но вие няма как да видите всичко. Опитите да го направите ще ви поставят в ситуацията постоянно да бързате и ще ви създадат много излишен стрес.

Запомнете, че няма задължителна програма и никой няма да ви държи сметка за вашата активност. Вместо да се стремите да посетите абсолютно всеки исторически обект в града, си подарете няколко часа, прекарани в някое заведение, сгушено в малките улички. Позабавлявайте се с приятели на по чаша капучино или вино. Това ще ви помогне наистина да опознаете града, защото е ценна възможност да се потопите в неговата атмосферата.

Dolce far niente е философия, която не трябва да забравяте и по време на ваканцията си на морето. Кой е казал, че трябва да сте от рано сутрин на плажа? Или че трябва да пиете коктейли с приятелки или любимия до късни доби?


Няма нищо нередно да спите до обяд и да се появите на плажа чак след следобедното кафе, пренебрегвайки събирането на тен. Не е грях и да си лягате в десет часа вечерта, защото имате нужда да наваксате с наспиването. Обърнете гръб на стереотипите, свързани с лятната почивка, и си изкарайте добре, отдавайки се на сладкото нищоправене, така любимо на италианците.

Без работа по време на почивката

За да си починете качествено по време на ваканцията, в никакъв случай не взимайте задълженията от ежедневието си с вас! Ще постигнете това, ако предварително изпълните всичките си работни ангажименти. Така ще намалите до минимум възможността някой от офиса да ви обезпокои с делови обаждания и казуси. Важно е и да се погрижите дългосрочните проекти с ваше участие да не пострадат от отсъствието ви.

Внимавайте с храната

Истината е, че човек, колкото и да се старае да се храни добре и да внимава за фигурата си, в един момент идва лятната отпуска - известна още като голямото преяждане.

Разбирате за какво говоря, нали? Вярвам, че не съм единствената, която по време на лятната си почивка поголовно нарушава всички правила за здравословно хранене. Все пак, ако тогава не си хапнете повечко сладолед и подобни сладки изкушения, то кога?

Но всъщност преяждането далеч не е единственият проблем. По време на отпуска често се комбинират и различни по вид протеини като салата, в която има яйца или сирене, с миди, например. Това е напълно неправилно и силно затруднява храносмилателната система. Резултатът е тежест в корема, подуване, газове и силни болки.


Неприятен сценарий, който несъмнено може да помрачи и най-идиличната лятната почивка. Спокойно, има решение на проблема и то се казва ЕнзиМил (Enzy-Mill). Това продукт, който съдържа най-важните хранителни ензими и посредством тях ефикасно подпомага храносмилането и усвояването на хранителните вещества.

Един еликсир, който ще се пребори със стомашния дискомфорт, подуването и газовете. Затова моят съвет е, когато стягате багажа за ваканцията, да не пропуснете да вземете със себе си ЕнзиМил (Enzy-Mill), продуктът, който няма да позволи дългоочакваната отпуска да бъде провалена.

Автор: Ивана Петрова

(в материала има продуктово позициониране)