Така любимите на всички банани са ценен източник на полезни вещества като калий, калций, фосфор, желязо и витамините В и С. Уникалният им състав ги прави важни за менюто на хора, които страдат от безсъние и отоци. Особено полезни са за сърцето, затова не е чудно, че менюто на пациенти, прекарали инфаркт, задължително включва жълтите изкушения. Но в много случаи е необходимо да се лишим от екзотичния плод или поне да ограничим консумацията му. Ето и три причини да имаме едно наум:

- При болни бъбреци

Бананите имат свойството да извеждат водата от организма. На този фон намаляването на течности може рязко да повиши съсирването на кръвта. Следователно, ако имате гъста кръв, активната консумация на банани може да повиши риска от образуване на тромби. При случаи на тромбофлебит лекарите са категорични, че трябва да забравим напълно за жълтия плод.

- При стомах, склонен към образуване на газове

Ако често се оплаквате от подут стомах и така неприятните газове, също е необходимо да замените бананите с нещо друго. Причината е, че преработката им изисква по-продължително време и стомашно-чревния тракт буквално "се задъхва". Важна подробност е, че зелените плодове съдържат повече неразтворимо нишесте, което именно мъчи стомаха и води до образуване на газове. Затова специалистите съветват да оставим зелените още банани да узреят на стайна температура.

- При диабет

Количеството захар в бананите ги прави опасни за хората с диабет. Страдащите от коварната болест трябва да следят внимателно нивото на кръвната си захар при консумацията им, тъй като среден по големина банан може да съдържа приблизително 30 грама въглехидрати. От своя страна въглехидратите се превръщат в глюкоза и други захари в тялото, което води до повишаване на кръвната захар. За да спите спокойно, ако имате диабет, лекарите съветват да ограничим количеството банани до 1 на ден.

Четете още: Лимонът - враг №1 на рака