Трябва ли да сапунисваме и дезинфекцираме всичко, което купуваме?

От началото на обявеното извънредно положение към момента едни от най-често задаваните въпроси са: "Трябва ли хранителните продукти като плодове и зеленчуци (в това число и опакованите) да преминават през дезинфекция?" и "Добър ли е вариантът да се поръчва храна онлайн и не крие ли определени рискове за здравето това?

И така, преди да преминем към отговорите на тези въпроси, ще припомним информацията, която вече на всички ни е добре известна. Центърът за контрол и превенция на заболяванията (CDC) не спира да повтаря, че вирусът се "разпространява главно от човек на човек." Две основни форми на предаване според CDC са между хората, които са в близък контакт помежду си (на по-малко от 2 метра разстояние) и чрез капчиците, които се образуват, когато заразеният човек кашля или киха. Те могат да попаднат в областта на устата или носа и евентуално да бъдат вдишани. Ето защо придържането към правилото за физическа дистанция, честото миене на ръцете и почистването на средата, която обитаваме, са от съществено значение!

Опакована храна

Какво обаче се случва, когато внесем в дома си торбата с покупките и оттам започнем да ги разпределяме по чекмеджета и хладилник. Трябва ли например пакетът с черния пипер да бъде дезинфекциран, преди да го поставим на мястото му в кухненското шкафче? И така да избегнем риска от заразяване с щъкащия навред коронавирус?



Безспорно, събирането на много хора в супермаркетите крие риск. Дори и в случаите, когато в него влизат по няколко души. Опасността от заразяване става още по-голяма, когато клиентите се окажат без ръкавици и маски. Ето защо, въпреки че рискът да се заразим от опаковката на храната е минимален, това не трябва да ни успокоява напълно.

В изявление от 24 март например, Франк Янас, заместник-комисар на Агенция по храните и лекарствата (FDA), каза: "Няма доказателства човешката или животинската храна или опаковки от нея да са свързани с предаване на коронавирус".

Не трябва да подминаваме и факта, че някои независими експерти предупреждават опакованите продукти да не бъдат веднага използвани, а да се оставят да престоят 72 часа. В случай че нямате възможност да чакате толкова време, експертите препоръчват пластмасовите и стъклените опаковки да се измият с разредена белина (за ваша безопасност винаги четете упътването на препарата). Тя ще премахне всякакви замърсявания в рамките само на една минута.

Неопакована и прясна храна

За прясната храна, като плодове и зеленчуци, които не са опаковани, експертите препоръчват да се измиват добре на течаща вода. И така, въпросът, който изниква тук, е достатъчно ли е само да изплакнете плодовете и зеленчуците с вода или трябва да направите това със сапун? Тук се различават мненията на експертите. Факт е, че сапунът или други продукти могат да останат върху храната, а ефектът им върху човешкото тяло не е проучен толкова добре.

Следователно все още най-добрият начин за измиване на зеленчуци и плодове с вода е, като се използва специална четка и малко количество сода за хляб. Въпреки това, преди да започнете да миете продуктите, измийте добре ръцете си със сапун и вода. Това гарантира, че микробите от ръцете ви няма да попаднат в пресни продукти. При миене използвайте течаща вода и енергично разтривайте плодовете и зеленчуците с ръце, за да премахнете замърсяванията и повърхностните микроорганизми.



Когато приключите с измиването, продуктите се оставят да изсъхнат.

Торбите, с които ходите на пазар, също е добре да се почистват поне веднъж седмично - памучните може да перете в пералнята, а тези от найлон или друг подобен материал, може да третирате с антибактериални кърпички или дезинфекциращ препарат.

Опасни ли са за здравето доставките до вкъщи?

Доставката до дома ви е по-безопасна от ходенето до магазина, защото така избягвате контакта с други хора. Рискът тук е свързан с две неща - ако опаковката или самата храна е докосвана от заразен човек или този, който ви я доставя, е носител на вируса.

При нежелание да се срещате, с когото и да било, бихте могли да помолите доставчика да остави покупките ви пред вратата, като му оставите бележка. Така ще може да вземете продуктите си сами и безопасно.

Може би в този момент е добре да поръчвате топла и прясно сготвена храна и да избягвате студените предястия и суровите продукти. Експертите съветват да пресипете храната в чиния, а след това да хвърлите опаковката и да измиете старателно ръцете си преди ядене.

И за финал: Ако спазвате препоръките на компетентните органи и не изпадате в излишна паника, можете да бъдете напълно спокойни, че каквото е зависело от вас по отношение на почистването и дезинфекцията на продуктите е изпълнено на сто процента.

Четете още: Как да пазаруваме, без да се заразим