Хората се делят на два основни типа – такива, които си мислят за храна още в първия миг, в който си отворят очите сутрин и такива, които не консумират нищо друго, освен кафе или чай, чак до обяд.

Колкото и да е трудно за вярване, има и незакусващи хора, които въобще не се изкушават от овесените ядки и палачинките. А как влияе това на здравето им? И кой всъщност води по-дълъг и щастлив живота?

В световен мащаб са направени безброй проучвания по въпроса и всички доказват, че закуската е един от най-важните фактори за човешкото здраве. От изключително голямо значение е с какво гориво зареждаме тялото си, малко след като сме отворили очи и сме изпили първата чаша вода за деня. Ако пък пропускаме закуската, излагаме тялото си на огромен риск от развиването на болести като диабет тип 2 и сърдечносъдови заболявания. Според последни проучвания закуската е важна най-вече за подрастващите.

Именно балансираното хранене сутрин, както и във всеки друг момент от деня, помага на децата да избегнат една от най-големите опасности в днешно време – затлъстяването. Другият съществен фактор за здравето им е движението. Затова, ако искате детето ви да бъде здраво, не му позволявайте да пропуска закуската, подбирайте внимателно продуктите и го насърчавайте да спортува и да извършва повече физическа дейност.



Според експертите децата, които не закусват, са изложени на огромен риск от затлъстяване, независимо дали имат качествен сън. Затова още утре си направете нещо вкусно и хапнете преди да отидете на работа.



Четете още: Не ви убива работата, убива ви свободното време