Учените установили, че присъствието на цветя в саксия в офиса намалява умората и стреса и предпазва от сухо гърло, главоболие, кашлица и изсушаване на кожата на служителите.

Изследването е осъществено от психолога д-р Тина Брингслимарк и екипа й от Норвежкия университет за наука и технологии и университета в Упсала, Швеция. За целите на проучването сред 385 офис служители учените изследвали броя на болничните и броя на растенията, които работещите виждат от бюрата си.

Резултатите показали, че колкото повече растения виждат служителите, толкова по-малко болнични си вземат. Едно от обясненията е, че растенията и микробите в почвата им премахват летливите, органични съставки, които вредят на здравето. "Възможно е да се даде и психологическо обяснение, тъй като хората вярват, че растенията се отразяват добре на здравето им и е по-вероятно да оценяват оптимистично собственото си здраве", казва д-р Брингслимарк.

Освен това присъствието на растения в саксия в офиса намалява умората и стреса. Тези растения са от особено голяма полза в офиси, където служителите нямат прозорец, показва изследване на Вашингтонския държавен университет.

В американското изследване служителите трябвало да решат компютърни задачи за определено време в стаи с и без растения. В стаите с растения служителите били по-продуктивни и имали 12% по-бърза реакция. Освен това те били по-малко стресирани и имали по-ниско кръвно налягане. Д-р Брингслимарк допълва, че растенията с декоративни листа са по-подходящи от цъфтящите растения, съобщава БГНЕС.