Търсите второ лекарско мнение? Виенска клиника дава надежда на много българи

В сърцето на Европа столицата на една малка държава за десети път си спечели статута "най-добър град за живеене". Досещате се, говорим за Виена, която е притегателен център за милиони хора по света, заради високото си качество на живот. В случая важни са не само фактори като високи доходи, социокултурна среда, възможности за отдих, жилища, обществени услуги и транспорт, но и качествено здравеопазване. Именно това е и темата на нашия разказ, в който ще ви запознаем с уникалната система за медицински грижи, с която австрийците особено много се гордеят. И има защо.

Темата е особено актуална на фона на това, че Виена се намира само на 1000 км от София, а многобройните варианти за транспортни връзки в последните години я превръщат в желана дестинация за много български пациенти. Така например само за миналата година 50% от пациентите на Wiener privatklinik, обявена за най-добрата частна австрийска болница в проучване на Асоциацията на австрийските застрахователи, са чужденци. Сред тях има и много българи, като броят им непрекъснато нараства - независимо дали те искат цялостна медицинска грижа или търсят второ мнение след лечение, което вече им е предложено у нас. „Българите са привлечени не само от качеството на медицинско обслужване, което им предлагат около 100 топ специалисти в Австрия на световно ниво, но и от невероятния комфорт в болницата, сравним с условията на престой в хотел. Всъщност всеки пациент може сам да избере от кое „светило“ в съответната област може да получи лечение“, коментира проф. Райнер Котц, медицински директор на Wiener Privatklinik, един от най-добрите лекари в областта на костната и ставна хирургия в света, пионер в лечението на мускулно-скелетни тумори – костен тумор и тумор на гръбначния стълб.

Проф. Райнер Котц, един от най-добрите лекари в областта на костната и ставна хирургия в света

Австрийската Wiener Privatklinik е специализирана и в най-тежките и практически отчайващи заболявания, свързани с думата „рак“, като предлага иновативни технологии и свръхмодерна техника. В нея работят и лекарите, помогнали (или извършили) първата трансплантация на бял дроб в България. Сред тях е проф. Валтер Клепетко, който получи покана лично от премиера Борисов да дойде отново у нас и да обучи българските си колеги за извършване на белодробни трансплантации на родна почва.

Проф. Клепетко с българските си колеги във ВМА

Къде се крие разковничето за прилагане на толкова добри стандарти в медицината? Може да звучи абсурдно, но в Австрия съществува уникална система на публично-частно партньорство между държавните и частните болници. За разлика от България, там не е проблем най-добрият специалист по гръдна хирургия на световноизвестния Медицински Университет, например, да лекува пациент и в частна болница.

Традициите в добрата медицина в Австрия са още от времето на императрица Мария Терезия, която австрийците наричат „майка на нацията“. Не само защото ражда 16 деца! Далече от дворцовия блясък, близо до проблемите на хората и устремена към прогреса, Мария Терезия полага основите на общественото здравеопазване в страната, отпускайки средства за „място, отредено само за болници“ в центъра на Виена, припомня д-р Уолтър Ебм, главен изпълнителен директор на Wiener Privatklinik и международно признат експерт в областта на сърдечно-съдовите заболявания.

Д-р Уолтър Ебм, изпълнителен директор на болницата

Накратко: всички водещи болници във Виена са ситуирани на едно място, в близост до Медицинския университет, което улеснява сътрудничеството между над 300 лекари с „най-добро реноме“, които могат да бъдат наемани за всякакви случаи. В случая с Wiener Privatklinik става дума за области като сърдечно-съдова медицина, неврохирургия, ортопедеия, спортна медицина (тук са лекувани много наши известни футболисти), естетична и пластична хирургия, остеопатична медицина и неинвазивно лечение на гръбначния стълб, авиомедицина и не на последно място – център по онкология. е ръководен от прочутия проф. Кристоф Цилински. Чрез персонализирана ракова терапия, интердисциплинарна комисия от експерти по онкология, генетика и молекулярна биология анализират молекулярните характеристики и индивидуалните ДНК мутации на раковите и здравите клетки на пациента.

Особена гордост на центъра са имунотерапиите, които по иновативен начин, посредством нови медикаменти, включват имунната система в борбата с туморните клетки, дори след постигане на ремисия. Тази важна характеристика на имунотерапията дава за първи път надежда за качествена дълбока преживяемост за много пациенти, чиято предишна диагноза е била недобра. Имунотерапията се прилага успешно, особено при лечение на напреднали стадии на меланома и някои видове рак на белите дробове и левкемия.

И тук идва въпросът как, чисто практически, един български пациент може да получи лечение или да се консултира за второ мнение в прочутата болница. Wiener Privatklinik има специален международен отдел, в който работят 9 професионалисти, които говорят свободно 6 езика. Те предлагат цялостни грижи от момента, в които пациентите подадат първото си запитване за консултация, до тяхното изписване след успешно лечение и възстановяване. Екипът е готов да помогне с:

Бързо записване на час при най-добрите специалисти на Виена.
Предложение за план за лечение.
Изготвяне на оценка за разходите, въз основа на подадената информация от пациента и инструкциите на бъдещия лекуващ лекар.
Съдействие при резервиране на самолетни билети със специални отстъпки, както и транспорт до болницата.
Настаняване в хотел на семейството на пациента отново със специални отстъпки.
Осигуряване на преводач на съответния език по време на престоя.

И тъй като голяма част от българите се интересуват от възможността за второ мнение от световен специалист във Виена, разберете от отговорите на въпросите, които отправихме към Ема Хафнер, шеф на международния екип на болницата.

Ема Хафнер
- Как да осъществим първия контакт с вашите специалисти, когато се налага искането на второ мнение?
- Разполагаме с цял департамент за международни клиенти, който се занимава само с това. Той приема документацията на пациента за съответния случай и осъществява връзката с най-добрия специалист. Понякога се налагат и допълнителни изследвания, които могат да бъдат извършени на място в болницата.
- Нужно ли е пациентът да попълни някакъв специален въпросник преди да поиска второ мнение и в каква форма?
- Да, това е задължително. Пациентът отговаря на определени въпроси преди ние да се обърнем към съответния лекар. Изискват се и изследванията от предишното лечение, в случая България, преведени на английски или немски език.
- Колко време отнема процесът за насрочване на дата за второ мнение?
- При предоставяне на съответната документация – между 24 и 48 часа.


- Как се определя заплащането, в случай, че нямаме австрийска медицинска застраховка?
- Всичко зависи от сложността на случая и последвалото лечение. При всички случаи пациентът знае предварително точно колко трябва да заплати.
- Кои са най-честите случаи, при които пациенти от България и Източна Европа се обръщат към вас за второ мнение?
- Имаме най-много запитвания за второ мнение при сложни онкологични случаи, следват пациентите с ортопедични проблеми, сърдечно-съдови заболявания. Но 50% от запитванията при нас идват основно от раково болни.


- Какъв е опитът ви с български пациенти?
- С всяка година отчитаме нарастване на броя на пациентите от България, на които благодарим за оказаното доверие. Те признават, че са доволни да получат помощ в лечението си от лекари на световно ниво, да бъдат лекувани с най-добрата и иновативна техника, да им бъдат приложени последните постижения в медицината в една изключително приятна, луксозна болнична среда. Особено много запитвания имаме към специализирания Central European Academy center, където се предлага персонализиран подход в лечението на рак, включващ от химиотерапия до последните иновации в имунотерапията и хирургията.

(в материала има продуктово позициониране)