Автор
Весела Георгиева

Тялото има специален код, с който показва, че си нещастен човек. Знаеш ли кой е той?

Щастието е особено понятие. Едни от нас са щастливи, когато са обичани, други - когато са нужни, трети - когато са успешни... Като цяло обаче "виновниците" да се чувстваме щастливи са няколко хормона, сред които допамин, серотонин, ендорфин, окситоцин... Когато те не ни достигат, ние усещаме, че нещо не е наред. Нашето тяло само ни дава сигнали, когато важните хормони не са в необходимото количество. Какви са те, ни разкрива Bright Side.

Ако ви се хапва сладко...

Ако все ви тегли към бонбоните и храните, в които има нишесте, може би имате ниски нива на серотонин. Имайте предвид обаче, че бисквитата с шоколад ще ви даде усещане за радост, но за кратко.

Ако пълнеете бързо...

Вероятно имате недостиг на допамин. Липсата му води до качване на килограми. Нашият съвет е да се заредите с търпение, да се наспивате добре и да спортувате активно.

Ако не ви пука за нищо и никого...

Факт, учени са установили, че има връзка между емпатията и нивата на окситоцина. Ако ви е трудно да изразите емоции, да проявите съпричастност, да влезете в положението на другия, то е твърде вероятно нивата на окситоцин в тялото ви да са силно занижени.

Боли ви глава...

Главоболието може да възникне при липса на прогестерон - друг хормон, който може да подобри настроението. Тази болка може да се прояви под формата на мигрена, за която рядко се намира облекчение. Хормонът е особено важен по време на бременност, така че симптомите на нисък прогестерон при бременни жени могат да се различават и трябва да бъдат контролирани – правете си редовно изследвания.

Ако не можете да спите...

Безсънието е един от признаците за ниски нива на серотонин. Той е отговорен за проблемите със съня и предизвиква промени в настроението. Хората, които изпитват постоянен стрес, депресия и водят заседнал начин на живот, са склонни да имат проблеми със съня.