Автор
Веселина Петрова

Учени: Ето защо трябва да почиваме по три дни!

Според Дейвид Спенсър, професор по икономика от Университета на Лийдс, Великобритания, за да си починем наистина, трябва да имаме поне три дни.

Все повече проучвания показват, че удълженото работно време води до по-лошо физическо и психично здраве, увеличен риск от инсулт, исхемична болест на сърцето и заболяване от диабет тип 2.


Повечето време, прекарано в работа, ни лишава от време, което да споделим с близките си. А това ни прави нещастни.

Въпреки напредъка на технологиите, хората не работят по-малко, напротив. И това се дължи на желанието на работодателите да ги задържат по-дълго време в офиса, за да могат да ги контролират по-добре. Което, според много специалисти, е криво разбрано. Защото често дългото стоене в офиса води до... по-ниска продуктивност и съответно - доходност.

И в тази посока има много добри примери – например, японската верига за дрехи планира четиридневна работна седмица. Инициативата среща доста положителни отзиви. Работниците ще спечелят от по-добрия баланс между работа и личен живот, а фирмата ще пожъне ползите от по-ниските оборотни разходи.


Според публикация в The Guardian много малки и средни предприятия във Англия вече въвеждат четиридневна работна седмица. Идеята им не е повече свободно време за персонала. Не, мотивацията им по-скоро отразява убеждението, че ключът за извличане на най-доброто от служителите, е осигуряването на достойно равновесие между професионалния и личния им живот.

Служителите, които са щастливи вкъщи и на работното място, ще са по-продуктивни. Научните изследвания отдавна са доказали връзка между щастието и производителността.

Според психолога от Пенсилвания Адам Грант, намаляването на работното време фокусира вниманието на хората и те работят по-ефективно, с по-високо качество и креативност. В същото време, служителите са по-лоялни към организации, готови да им дадат гъвкавост и повече свободно време.


Учените, които са провели проучването отчитат по-ниски нива на стрес за сметка на по-високо ниво на удовлетворение от работата и подобрено чувство за баланс между служебния и личния живот на служителите.

Тестването на четиридневна седмица би била по-лесна за стартиране от малък и среден тип компании. Може би точно сега е времето, малките предприятия да докажат, че това е идея, чието време вече е настъпило.
Проучването е публикувано в Science Alert.