Учени от САЩ със зловеща прогноза за България: 18 000 пациенти с COVID-19 ще умрат до февруари 2021 г.

Над 18 000 може да бъдат жертвите на Ковид-19 в България до началото на февруари 2021 г., ако тенденцията продължи да се движи със същите темпове дотогава. Това показват изчисленията от анализ на учените от Института за здравна метрика към Университета на Вашингтон, цитирани тази сутрин по Нова тв.

Към момента починалите от коронавируса според националния информационен център са 1665-ма души, което означава, че само в следващите малко над два месеца пред заплаха да загубят живота си са изправени близо 17 000 българи.

В случай че не бъдат наложени по-строги мерки срещу разпространението на коронавируса у нас, броят на очакваните жертви в България се очаква да достигне до общо 18 600 до края на втория месец на новата година, предупреждават американските учени.

Според изчисленията на въпросните експерти, ако всеки един от нас спазва стриктно сегашните мерки, свързани с носенето на маски не само в затворени помещения, но и навън, сред голяма група хора, броят на жертвите в началото на февруари трябва да е около 8 600 души. Това е увеличение с над 5 пъти на броя на починалите спрямо сегашното ниво. Ако обаче масово хората не слагат маски на открито, докато са заобиколени от множество други хора, тогава очакваният брой значително нараства.

Най-оптимистичният сценарий е за малко над 4000 жертви към 1 февруари 2021 г. Той обаче е валиден, ако носенето на маски е задължително абсолютно навсякъде и се спазва от поне 90% от населението.

При сега наложените мерки американският модел работи с 41% носене на маска. Най-добро спазване на мерките в България американският модел отчита през април, когато употребата на маска са спазвали 64% от населението.

Апелът на учените е повече от ясен - спазване на мерките, за да се ограничи максимално разпространението на вируса и по този начин да се съхрани здравето и животът на колкото се може повече хората. Или с други думи - крайно време е да осъзнаем, че нашият живот зависи от нашата лична отговорност и дисциплина!

Четете още: Краят на вируса идва - немската 90% ефективна ваксина е готова!