Почитателите на шоколада вече може да са щастливи, учени установиха, че той е по-полезен от плодовете.

Ново изследване показва, че черният шоколад е по-богат на антиоксиданти от соковете от боровинки и от други т. нар. "супер храни". Учени от здравния и хранителен център на американската шоколадова компания Hershey, които осъществили изследването, сравнили количеството антиоксиданти в сините, червените боровинки, нара и сока от акай. Равнищата в 40 грама шоколад и в чаша какао или шоколад за пиене също били анализирани.

Във всички тестове на първо място били малките парченца черен шоколад, съобщава в. "Chemistry Central Journal", пише БГНЕС. Шоколадът за пиене останал на последно място, вероятно защото атиоксидантите се губят в процеса на производство.

Предишно изследване показа, че само едно парче черен шоколад на ден може да намали опасността от сърдечно заболяване с една трета. Учени дори установиха, че само миризмата на шоколад може да предпази от настинка.

Но за съжаление на любителите на шоколада заради високото му съдържание на мазнини и захар диетолозите препоръчват той да бъде част от балансирана диета, богата на не толкова вкусни храни като кафяв ориз, бобови растения и плодове и зеленчуци.