Консумацията на силно преработени храни - от подсладени закуски и вафли до мъфини и сладолед, повишава риска от сърдечен удар и преждевременна смърт, сочат две мащабни проучвания.

Изследванията са проведени във Франция и Испания и двете общо проследяват връзката между хранителните навици и здравословното състояние на повече от 120 000 души. Резултатите от тестовете доказват връзката между свръхпреработените хранителни продукти и състоянията на затлъстяване, проблемите с кръвното налягане, а също и развитието на някои онкологични заболявания.

Четете тези редове и си задавате въпроса - кои храни могат да бъдат определени като силно преработени. Това са продукти, преминали през поредица от механични или химически преработки, извършени с цел подобряване на търговския вид и увеличаване срока на годност. В резултат те могат да съдържат трансмазнини и рафинирани растителни масла. Силно преработените продукти имат в състава си скорбяла, захар, наситени мазнини и добавки като консерванти, подсладители и ароматизатори, като освен това са бедни на фибри и минерали.

Изследването от френска страна се е провело от учени от Парижкия университет, които са събрали детайли за диетата и здравето на над 105 000 души. Участниците в експеримента са били следени в период от пет години, а изводите, до които достига екипът, водещ проучването, сочат, че консумиращите предимно свърхпреработена храна са най-застрашени от сърдечен пристъп и сърдечносъдови проблеми.

Проучването, публикувано в "Бритиш медикъл джърнъл", не доказва конкретна причинно-следствена зависимост между преработените продукти и влошаването на сърдечното здраве. Трудно е да се проследи подобна засивимост, пояснява изследователският екип, тъй като върху сърдечното, а и общото здраве, влияят и много други фактори като тютюнопушене, наследственост и подобни.

Учените от Парижкия университет все пак са категорични, че съществува връзка между силно преработените храни като сладолед, бисквити и газирани напитки и сърдечно-съдовите заболявания.

Второто проучване е водено от испански университет и проследява взаимодействието между хранителните навици и здравето на близо 20 000 възрастни испанци в период от 1999 до 2014 година. В хода на изследването 335 от тях са починали.

Като се премахнат фактори като възраст, пол, индекс на телесната маса и тютюнопушене, тенденцията отново показва, че по-застрашени от преждевременна смърт са хората, консумиращи в по-голяма степен свръхпреработена храна.