Почивните дни в края на седмицата имат положителен ефект върху здравословното състояние, показва проучване, проведено от американския психолози от университета в Рочестър.

Доктор Ричард Райън изследвал т.нар. „уикенд"-ефект, като проследявал промените в настроението при 74 доброволци - мъже и жени на възраст от 18 до 72 години, които работели повече от 30 часа седмично.

„Уикенд"-ефектът се характеризирал с подобряване на настроението, тонуса и активността през почивните дни. Забелязвало се и намаляване на чувствителността към болка през неработните дни.

На всеки един от участниците били задавани въпроси за настроението им, работоспособността им и емоционалното им състояние, както през работната седмица, така и през почивните дни.

Те трябвало да попълват и анкетни карти, свързани с нивото на стрес и наличието на симптоми като главоболие, отпадналост, стомашно-чревни проблеми и др.

След анализ на данните станало ясно, че физическото и психическото състояние рязко се подобрява в края на работната седмица и достига най-високи нива праз почивните дни.

Оказало се, че положителният ефект е налице при всички трудещи се на пълен работен ден, независимо от фактори като възрастта и пола им, вида на работата или социалното им положение.

Източник: puls.bg