Автор
Woman.bg

Успокойте се! 25 чаши кафе на ден не вредят на здравето

Кафето е известно не само като ароматната напитка, любима на цялото човечество, но и като голям враг на сърцето. Кофеиновото изкушение, което всеки кардиолог би ви препоръчал да не консумирате в големи количества, обаче се оказа не чак толкова вредно за здравето ни. Ново проучване, проведено във Великобритания, реабилитира кафето.

В изследването участвали 8000 души, които са преминали през подробни прегледи. Te били разделени в три основни групи – пиещи около 1 чаша кафе на ден, пиещи между 2 и 3 чаши и пиещи над 3 чаши на ден. Като голяма част от третата група стигат и до 25 чаши кафе дневно. Впечатляващо, нали?



Резултатите от прегледите на запалените кафеджии сочат, че всички те са еднакво застрашени от свиване на артериите и сърдечни проблеми, независимо от приетите количества. Тези, които пият дори по 25 чаши дневно не са застрашени от преждевременна смърт или подранили сърдечни заболявания, подобно на тези, които се ограничават с до чаша на ден.

Участниците в проучването са преминали през магнитно-резонансна томография и инфрачервени тестове. И въпреки че те са в различни възрастови групи, с различно тегло и навици в храненето, резултатите сочат, че при тях от 5 до 25 чаши кафе не оказват по-различно и по-лошо влияние, отколкото 1.

Затова, кафеджии, успокойте се и не чувствайте вина, когато пиете любимата си напитка!

Четете още: Учени: Сладоледът скъсява живота!