Ужас! Най-после доказаха колко време може да оцелее коронавирусът върху човешката кожа

С нарастването на броя на случаите с новия коронавирус у нас и по света въпросите около неговото разпространение отново са на дневен ред.

Цел да си отговорят на един такъв въпрос, като например колко време може да оцелее коронавирусът върху човешката кожа, си поставиха учени от медицинския университет в Киото, Япония.


За да предотвратят риска от заразяване на здравни работници, те провели лабораторните експерименти с трупна кожа, която в други случаи може да се използва за присаждане. Целта на учените била да сравнят времетраенето на живот на коронавируса и на грип А върху кожата на човек.

Резултатите от изследването вече са налице и са публикувани на сайта Clinical Infectious Diseases (“Клинични инфекциозни болести”).



Оказва се, че, докато вирусът на грип А може да просъществува върху човешката кожа около 1.8 часа, то Ковид-19 ще продължи живота си там в продължение на цели 9 часа. Това прави четири пъти повече от грипния щам и наистина звучи доста стряскащо.

Сега спокойно – и за двата вируса били достатъчни само 15 секунди, за да бъдат абсолютно деактивирани с дезинфектант за ръце с 80% алкохол. Резултатът е поредното доказателство колко важна роля играе пълноценната дезинфекция или редовното и старателно миене на ръцете със сапун в продължение на поне 15-20 секунди.

Четете още: Ген. Мутафчийски: Хората, носещи маски, прекарват коронавируса по-леко