Автор
Ева Григорова

В Израел ги бодат с 4-та игла, у нас май ще дават пари за първа... Ще станем ли Ковид гето и кога?

Израел ще се превърне в първата страна в света, която ще ваксинира с четвърта доза от ваксината на Pfizer-BioNTech срещу ковид. Тя ще бъде предложена приоритетно на хората над 60-годишна възраст, работниците в здравната система и такива с компрометирана имунна система.

Четвъртата доза беше препоръчана от консултативната експертна група към правителство. “Предложението беше направено, защото ако не ваксинираме хората, цената ще бъде много висока - сериозна смъртност и карантина” - съобщи д-р Боаз Лев. “Този вариант е като цунами” - допълни Лев.



Друг член на експертната група - д-р Тал Брош пък призна, че е било трудно да се вземе решението за прилагането на четвърта доза, поради липсата на достатъчно информация, както за начина по който протича Омикрон, така и за ефективността на ваксината при него.

“Нямаме много време, за да взимаме решения, сякаш влак се е движи с бясна скорост срещу нас, а ние трябва да решим, без да знаем всичко. Изключително несигурно е дали идващата вълна ще доведе до сериозно протичане и заболеваемост, но не можем да бъдем наивни и да смятаме, че това е слаб вирус” - коментира още Брош.

По-рано израелските медии съобщиха, че д-р Шарън Алрой-Прейс, служител на здравното министерство на страната, е посъветвала колегите си да не препоръчват четвърта доза на населението, докато не завърши изследването върху Омикрон, което в момента се провежда в болницата Шеба. Тя предполага, че то ще приключи до две седмици и въпреки съвета, който даде по-рано, в крайна сметка гласува за въвеждането на четвърта доза.



Премиерът Нафтали Бенет нарече идеята "чудесна" и заяви, че вече е задвижил процедурата за формалното приемане на решението. Очаква се реимунизацията да започне в неделя.

“Вълната ще ни удари до 10 дни. Ще има масова инфекция, това не може да бъде предотвратено. Тя ще бъде по-силна, но по-кратка от предишните вълни и ще продължи между осем и девет седмици. Всичко, което знаем от предишните вълни, този път ще бъде различно”, допълни той.

В Израел съществуват сериозни страхове, че новата вълна на Омикрон ще парализира икономическата и образователна система на страната, дори и ако новият вариант на вируса не предизвиква сериозно протичане. Според актуалните правила в Израел, всеки който е бил в контакт с инфектиран с Омикрон, трябва да се карантинира, независимо от това дали е ваксиниран или не. Това правило вероятно ще затвори по домовете им хиляди хора.



“Светът ще последва нашите стъпки” - заяви в Туитър премиерът Бенет и наистина се оказа прав. Малко след като Изреал стана първата държава, въвела четвърта доза, стана ясно, че Германия е поръчала 80 милиона дози от ваксината на Biontech, която таргетира Омикрон. Здравният министър на страната Карл Лаутербах изказа мнение, че четвъртата доза ще бъде необходима, за да се овладее ситуацията с новия вариант. Поръчаните дози би трябвало да пристигнат в Германия до месец май.

Великобритания също съобщи, че обмисля въвеждането на четвърта доза, но засега ще изчака да събере допълнителни данни. Хората със слаба имунна система, вече биха могли да получат бустерната доза, но скоро вероятно към списъка ще бъдат добавени и други рискови групи. Британците споделят, че четвъртата доза вероятно ще бъде достъпна четири месеца след третата и всеки желаещ ще може да си я направи през идната година. “Трябват ни допълнителни данни. Ние сме в различна ситуация от Израел и ни трябва допълнителна информация за спадащия имунитет и ефективността на ваксината срещу хоспитализация” - заяви професор Антъни Харндън, председател на британския комитет за ваксинация. Той допълни и че израелските експерти, с които работят, вече съобщават за намаляващ имунитет след третата доза на ваксината.



Междувременно главният здравен експерт на Великобритания Нийл Фъргюсън оповести данни от ново свое проучване. Миналата седмица той предупреди, че Омикрон би могъл да доведе до 5000 смъртни случая дневно в Англия и че четвъртата вълна няма да има нищо общо, с това на което британците са станали свидетели през миналата година, тъй като интензивните отделения ще бъдат препълнени с пациенти.

Данните, събрани от неговия екип от Импириъл Колидж в Лондон, за щастие предричат вероятен по-положителен ход на четвъртата вълна. Учените, под ръководството на Фъргюсън, открили, че вероятността за постъпване в болница след заразяване с Омикрон, спада с 40-45% спрямо Делта.

Данните показват още, че рискът от хоспитализация спада с 10%, дори при хора които не са ваксинирани и никога не са се срещали с вируса. За хора, които скоро са изкарали инфекцията, пък той пада до 69%, независимо дали те са ваксинирани или не.

В момента във Великобритания се наблюдава покачване на ковид случаите с над 35%, но Фъргюсън прогнозира, че то няма да продължи дълго и вероятно хората ще изкарват вируса далеч по-леко.

България продължава да е страната с един от най-ниските проценти ваксинирани в света, а премиерът Кирил Петков обяви, че новите мерки за ваксинация, ще включат и финансови стимули.

Мнение изрази и проф. Радка Аргирова, спрягана за основен съветник на Петков. "Няма да прибързваме с мерките срещу коронавируса и няма да налагаме локдауни. Всички бъдещи мерки ще бъдат добре обмислени. Няма да прибързваме и с решенията за учениците. Всичко ще бъде рално съобразено. Това, за което най-много се стараем, е да не позволим България да стане COVID гето. Защото с този страшно нисък процент на ваксинация започваме да бъдем застрашени от това, че е възможно да има икономически последствия", предупреди тя в свое интервю пред Нова тв.



“Някои болници вече въведоха пакет за проследяване и лечение при постковид синдром. Нужно е да се подготвим и за това, призова Аргирова. Наблюдава се какво става със заразените с Омикрон в чужбина - този вариант се разпространява много бързо, като че ли по-леко протича като заболяване, но бързото разпространение е много пагубно." - допълни проф. Аргирова.

Тя съветва новото правителство да се направи индивидуална информационна кампания, насочена към въпросите и притесненията на гражданите, а не просто с призиви "ваксинирайте се".