Какво ли не причиняваме на здравето си, когато се храним. Ту зашеметяваме организма си с ударна доза захар, ту го стресираме с мазен фастфууд, ту ядем в крачка или полулегнали пред телевизора. И дори не говорим за гастрит, че той кой днешно време го няма това заболяване? От позата по време на ядене обаче зависи количеството на храната, която ще поемем. Да, положението на тялото ви може да ви накара да преядете!

Позата на римски патриций
Т.е. легнало положение. В Древен Рим аристократите пирували, изтегнали се настрани край масата. Предполага се, че тази поза не само демонстрирала богатството и безгрижието им, но и спомагала чувството за ситост да дойде по-късно, за да може благородникът да хапне повече. Някои учени предполагат, че ако човек лежи на лявата си страна, налягането в долната половина на корема е по-малко и затова при преяждане не се стига до дискомфорт.
Освен че можете да преядете, легнали рискувате да получите киселини и да развиете рефлукс. Това е много неприятно явление, при което съдържанието на стомаха се повдига обратно в хранопровода. Чувството е толкова неприятно, че някои болни бъркат рефлукса с инфаркт.
Поради същата причина е добре да се отървете от навика да си полягате следобед. Не заемайте легнало положение, ако не са минали поне 2 часа след последното хранене.


Поза на възпитан човек
Т.е. седнал на маса. Тази поза има само плюсове. Преди всичко така отделяме повече време за храненето, а това е добре. Когато сме съсредоточени върху това, което ядем, поглъщаме по-малко калории. Неслучайно всички диетолози ни съветват да се храним бавно и да предъвкваме старателно хапките. Така човек се засища по-бързо, апетитът се понижава. Просто идеална профилактика срещу преяждане.

Поза на бързащ човек
Т.е. на крак. Независимо дали сме на банкет или просто бързаме за работа, често хапваме почти тичайки. Учените смятат, че тази практика е най-опасна за здравето. Първо, макар и да хабим допълнителни калории, докато стоим, така много по-бързо ще огладнеем пак – и следващия път ще изядем още повече. Работата е там, че в изправено положение погълнатото се храносмила по-бързо, напуска стомаха и опа – пак го усещаме празен. Проучванията показват, че на следващо хранене хората изяждат с 30 % по-голямо количество.
Второ – на крак човек яде по-бързо. Седнали прилежно на маса ще изядете по-малко за единица време, отколкото ако обикаляте залата на банкет. Освен това стомахът няма да ви даде навреме сигнал, че е пълен, защото храната бързо ще се евакуира от него. В резултат на крак човек изяжда повече.

Трето – хапването на крак предизвиква подуване на корема, защото в бързината поглъщаме много въздух с храната. Освен това заради ускореното храносмилане червата се затрудняват да усвоят хранителните вещества. Непреработените частици храна започват да ферментират и да образуват газове – и ето че копчето на панталона ви вече е готово да се скъса.
В същото време обаче учените отбелязват, че храненето в изправено положение може да е полезно за хора, страдащи от киселини – стига да се хранят осъзнато и без бързане.

Най-добрият вариант е да се храните на маса, бавничко и с удоволствие, поддържайки правилна стойка. Разбира се, при това не бива да имате пред себе си никакви устройства, книги или вестници. Ако оцените всяка хапка, няма да стигнете до преяждане.