В окото на бурята: Точно сега сме в разгара на 4-ата вълна и май на никого не му пука

07 октомври 2021 | 13:16
1117
1
снимки: Pexels, Bulphoto
1

След първата, втората, третата, вече посрещаме четвърта вълна от Ковид-19. И въпреки ваксините и факта, че вече в страната ни има голям брой преболедували, вирусът не спира да върлува и да взима жертви. Още по-притеснителното е, че сред заразените все по-често чуваме за деца, които боледуват тежко, а вече има регистрирани и смъртни случаи. 

Дали ковид наистина ще се превърне в сезонен вирус, който ще бъде лесно побеждаван, или ужасът ще продължава, не знаем. Но днес доц. Кунчев обяви категорично, че в момента България се намира в пика на четвъртата вълна. 

Кунчев

По думите на доцента, през последните месеци, може би вече обичайно за летния сезон, е било регистрирано задържане, но ръстът на заболелите рязко е започнал да се увеличава с всеки изминал ден. И ситуацията така и не се подобрява.

А как изглежда заболеваемостта в страната в цифри в момента:

"340-360 на 100 000 са рамките на заболеваемостта в страната. В момента ние сме в центъра на тази вълна на континента", пояснява Кунчев. 

Но по темата за мерките, той обяснява, че те винаги могат да бъдат затегнати. Само че това невинаги е доброто решение, тъй като хората се изморяват и изнервят, и започват да пренебрегват опасността. И са все по-малко готови да бъдат грижовни към другите. 

А относно ваксините, доцентът е категоричен, че ниското доверие в имунизацията идва не от неефективността ѝ, а благодарение на спекулации, манипулации и фалшивите сертификати. Като собствениците на последното Кунчев определя като "тарикати", които на по-късен етап влизат в болница, тъй като подценяват опасността на заразата. 

Доц. Кунчев заяви още, че издаването на фалшиви сертификати е равностойно на престъпление, а недоверието на българите към ваксините не е оправдано, тъй като качеството им и добрия начин на съхранение в страната са гарантирани. Но както знаем - ние българите сме най-големите фенове на конспирациите, нали?

ваксина, ковид-19

И по въпроса с третата доза - доц. Кунчев отговаря, че за момента тя не е необходима при хора без хронични придружаващи заболявания. 

Четете още: Учени откриха кои хора имат 'свръхчовешки' имунитет срещу Ковид-19

Още по темата

Коментари

1 Мдааа
  28 октомври 2021 | 04:24 отговор
 

Твърде много станахте пропагандаторите.....

 

Добави Коментар

Най-четени