В поредното очакване на грипа...

17 октомври 2009 | 12:06
1801
0
0

Всяка година по това време специалистите съветват да помислим какви мерки да вземем, за да намалим риска от грип.

Как да се предпазим от него, а в случай че вече сме се разболели - как да се лекуваме правилно?

Тъкмо сега е времето да приложите това, което мнозина определят като “най-ефективно оръжие срещу грипа”. Става дума за ваксините. Оптималният срок е един месец преди очакваната епидемия.
На практика можете винаги да се ваксинирате, но ако закъснеете, ще получите само половината от възможния ефект.

Разбира се, има и други начини за профилактика или съответно - за лечение.

По какво грипът се различава от останалите ОРВИ

По своята същност грипът е ОРВИ – остро респираторно вирусно заболяване. То може да бъде предизвикано от над 200 различни вируси, като симптомите си приличат: хрема, кашлица, дращене в гърлото, температура... Върху грипа се акцентира, защото той е най-тежкото заболяване от тази група (по-точно заболяване, свързано с най-много и вероятни усложнения) и може да предизвика епидемия.

Типичният грип започва остро: треска, главоболие, температурата се повишава до 38,5 – 40 градуса. Може да се появи слабост, болки в мускулите и ставите, повръщане, виене на свят, хрема. През първите дни обикновено се усещат болки в гърлото, а носът е запушен. След 2-3 денонощия вече са налице суха кашлица и хрема, а гърлото се зачервява. Вирусът се внедрява в епителните клетки най-вече по горните дихателни пътища и произвежда стотици подобни вируси, които излизат от клетката, разрушават я и се внедряват в други клетки. Треската продължава около 4 дни. Освен това биват поразени клетките на кръвоносните съдове, нервните клетки, а това провокира усложнения.

Кой е застрашен в по-голяма степен

От грип може да се разболее всеки. Дори най-закаленият човек, който за първи път се среща с нов вид грип, като правило се разболява. Но все пак най-уязвими са възрастните хора, хората с хронични заболявания на бъбреците, белите дробове, сърдечно-съдовата система, с нарушения в обмяната на веществата (най-вече захарен диабет) и с имунна недостатъчност. По-висок е шансът за разболяване от грип и при тези, които редовно приемат имунодепресанти и аспирин, който повишава проницаемостта на съдовете.

Статистически висок риск има и за медиците, учителите и работещите в обществените учреждения и транспорта, т.е. за хората, които контактуват с много други потенциални вирусоносители.

Как да се предпазим

Ако боледувате често, вероятно в организма ви има огнище на хронична инфекция, която го отслабва. Това може да бъде тонзилит, бронхит и т.н. Тези заболявания трябва да се лекуват своевременно.

Полезно е да бъдете по-дълго време на въздух и да се храните пълноценно - диетите правят човек уязвим към болестите. Ако нямате противопоказания, и след консултация с лекар, приемете медикамент, продуциращ интерферон, който засилва образуването на противовирусните антитела и възстановява имунитета. Това ще ви помогне в борбата с вирусните инфекции.

Лечение по всички правила

При грип не винаги можем да се излекуваме с помощта на домашните средства и се нуждаем от антибиотик (срещу възможните бактериални усложнения), който се изписва задължително от лекаря. Антибиотиците не действат върху вирусите, те само предпазват от бактериалните усложнения, които могат да бъдат много сериозни (включително до възпаление на белите дробове и проблеми със сърцето).

Най-важното е да се прекрати размножаването на вируса. За това е необходимо приемането на противирусно средство, което ще ви предпише вашият лекар.

През първите дни от болестта състоянието може да се облекчи от различните лекарства - съчетание на парацетамол с антихистаминово средство, витамин С, калциеви соли и др.). Ако температурата ви е по-висока от 38,5 градуса, трябва да приемате препарати за нейното понижаване.

Народната медицина може да е от полза, но тя не трябва да замества приемането на лекарства. Затоплянето, инхалациите със сода и ефирни масла, промивката, промивката на носоглътката със солена вода и билковите отвари могат да ви бъдат от помощ при лечението на грипа.

Прекаралите грипа си изработват висок имунитет (повече от 2 години) към този щам. Но ако едновременно циркулират два или повече вируса, каквато е винаги ситуацията, рискът от заразяване с друг остава. Така че, дори да оздравеете, предпазвайте се до края на епидемията. Обличайте топли дрехи, овлажнявайте въздуха в помещенията (вирусите проникват по-лесно през сухата лигавица), намалете дори ръкостисканията (чрез тях болестта се предава много бързо).

Вирусите са “страхуват” от хората с добро настроение

Оптимизмът също помага да не се разболеем от грип. Невролози от университета на Уисконсин, САЩ са ваксинирали доброволци срещу грип, а след това са сканирали техния главен мозък, за да проследят реакцията спрямо ваксината. Оказва се, че хората с повишена активност в тези области на главния мозък, които определят позитивната нагласа, възприемат по-добре ваксината и в тях се изгражда по-силен имунитет. Този факт обяснява защо хората в състояние на депресия се простудяват и разболяват от грип по-често.

Източник: zdrave.bg

Коментари

Добави Коментар

Най-четени