В заблуда ли сме - възможно ли е витамините да бъдат опасни?

Много от нас още от детството си живеят с убеждението, че витамините са полезни, дори и в големи количества. Смятаме, че когато имаме проблеми със здравето, можем да ги решим именно с тяхна помощ. Според последните изследвания обаче не всички витамини са еднакво полезни, като дори могат и да навредят, ако не се приемат правилно.

Например по време на сезонния грип хората пият активно витамин Ц, тъй като се смята, че той подсилва имунитета. Твърди се, че помага и срещу коронавирус. Нужно е обаче да знаем, че не трябва да приемаме повече от 1 грам витамин Ц на ден. Два или повече грама в денонощието могат да предизвикат диария и други неприятни симптоми.

В лимона и портокала се съдържа голямо количество витамин Ц

Много хора смятат, че приемът на цинк може да ви спаси от простудни заболявания. Според учени обаче за това твърдение няма никакви доказателства. Освен това предозирането с цинк може да доведе до редица неприятни състояния – от гадене до загуба на обоняние.

От няколко години се смята, че рибеното масло в големи количества е особено полезно за хората от всички възрасти. Неотдавна обаче стана ясно, че това не е така, защото прекомерната употреба на Омега 3 и витамин Д повишават риска от нарушаване на сърдечния ритъм. Увеличен прием на тези добавки може да доведе като цяло до сърдечна недостатъчност, което нерядко води до инсулт.