В заблуда ли сме - възможно ли е витамините да бъдат опасни?

12 ноември 2021 | 07:04
6047
0
Снимки: Pexels, Pixabay
0

Много от нас още от детството си живеят с убеждението, че витамините са полезни, дори и в големи количества. Смятаме, че когато имаме проблеми със здравето, можем да ги решим именно с тяхна помощ. Според последните изследвания обаче не всички витамини са еднакво полезни, като дори могат и да навредят, ако не се приемат правилно.

Например по време на сезонния грип хората пият активно витамин Ц, тъй като се смята, че той подсилва имунитета. Твърди се, че помага и срещу коронавирус.  Нужно е обаче да знаем, че не трябва да приемаме повече от 1 грам витамин Ц на ден. Два или повече грама в денонощието могат да предизвикат диария и други неприятни симптоми.

В лимона и портокала се съдържа голямо количество витамин Ц

Много хора смятат, че приемът на цинк може да ви спаси от простудни заболявания. Според учени обаче за това твърдение няма никакви доказателства. Освен това предозирането с цинк може да доведе до редица неприятни състояния – от гадене до загуба на обоняние.

От няколко години се смята, че рибеното масло в големи количества  е особено полезно за хората от всички възрасти. Неотдавна обаче стана ясно, че това не е така, защото прекомерната употреба на Омега 3 и витамин Д повишават риска от нарушаване на сърдечния ритъм.  Увеличен  прием на тези добавки може да доведе като цяло до сърдечна недостатъчност, което нерядко води до инсулт.

 

Още по темата

Коментари

Добави Коментар

Най-четени