Ваня Червенкова призова: дарете плазма, ще спасите поне 3 живота

Ваня Червенкова винаги е била силна жена, бореща се за доброто и благодарна на всеки, който ѝ е подал ръка в труден момент. Тя го доказа за пореден път тази сутрин, когато изненада последователите си в социалните мрежи.

Бизнесдамата, която неотдавна пребори Ковид-19, разкри че днес е дарила плазма, с която могат да бъдат спасени 3 човешки живота. Ето за кого Червенкова е направила този жест и защо:

"Това е Националния център по трансфузионна хематология!
И по-специално
сектор “ ХИПЕРИМУННА ПЛАЗМА”
Преди два дни реших, че ще дарявам така наречената РЕКОНВАЛЕСЦЕНТНА ПЛАЗМА, защото съм преминала COVID-19 и защото прочетох , че с едно даряване спасяваме ТРИ ЧОВЕШКИ ЖИВОТА!!!
Звъннах още в 9 сутринта и ми записаха час за 12.11. от 9.00 Малко след което, ми звънна разтревожена моята дерматоложка и добра приятелка Д-р Гергана Манолова , за да моли всички, които познава да дарят плазма за Варненския неврохирург д-р Манук Беилерян, намиращ се в болница”Света Марина “ болен от Covid-19 хоспитализиран в същият град. Бях вече говорила със синът му Агоп. Момчето беше разтревожено и беше подело невероятна кампания , за да събере плазма за своя татко!!!
Уговорих и мои близък приятел/ които също премина през вируса/ и още сутринта бяхме в Кръвния център!
Аз съм човек спасен от КРЪВОДАРИТЕЛИ през един много труден за мен период от живота си, спасена съм от същите тези варненски лекари..
НЯМАШЕ ШАНС ДА НЕ ДАМ КОЛКОТО ПОИСКАХА КРЪВ!
Вече съм здрава, силна и енергична и мога да възстановя бързо. Освен това , както обичам да се шегувам “ аз съм като онези дащните, нулева положителна 0+ - давам на всички!!!
Описвам това с едничката цел да ПОМОЛЯ ВСИЧКИ, които могат просто да дарят!!
Отива се с положителния тест от установен COVID-19 / предполага се, че всеки го пази/ , както и трябва да са минали поне 40 дни от лечението на вируса
Екип от специалисти Ви посрещат, вземат ви първоначално малко венозна кръв, за да установят годна ли е тя и след час влизате да дарявате толкова ценната РЕКОНВАЛЕСЦЕНТНА ПЛАЗМА!
Изключително съм впечатлена от директора на този център д-р Николов, които поне половин час ни отдели и наи-обстоятелствено ни обясни за процедурата.
Доидоха и приятелите на Агоп , които бяха пътували цяла нощ! Егати ентусиазираните младежи/ искам да имам такива приятели/ Имам ги за щастие♥♥
Та между другото и да попитам “ Защо се налага хора от провинцията да пътуват чак до София , за да дадат доброволно кръвта си???”
Да попитам , защото разбрах, че един такъв апарат струва 60000 лева , което е нищо и ако се напънем и ние ще съберем пари за няколко такива.. защо в няколко големи града не се осигурят такива???? Аз не вярвам на отговора, които получих - нямало специалисти!!! За Бога!!! Нямаме хематолози обучени. Ами министър Ангелов.. спешно ги обучете, спешно отворете такива сектори за “ хиперимунна плазма” Ако държавата може да вдигне полиция и кого ли още не да бъде на първа линия в борбата срещу болестта, нима не може бързо да организира и този процес. Говорим за спасяването на много човешки животи. Ако днес хвърчат хора и сакове с плазма по цяла България за доктори, които са толкова необходими за държавата ни, днес също тази плазма е необходима и за баи Пешо и Гошо.
Ще кажете , че пак давам акъли” Не бе, не по дяволите”искам да знам, че шибаните ми данъци, които плащам чинно отиват някъде, където могат да спасят утре мен, теб, децата ни, родителите ни.
В тази връзка търся програмист доброволец, които да напише един софтуер, даващ възможността да се свържат такива центрове директно с РЗИ и само с едно чукване по бутончето да се проверява дошлия дарител боледувал ли е. Защото вчера , ако не бяха “ Рамус” на добра воля да ми изкарат дубликат от положителният тест щях да се откажа, но и до там се разходих
Лекари, сестри, полиция и доброволци.. всички са впрегнати в този толкова сложен за страната ни момент. Заразяват се, някои от тях умират..
РЕСПЕКТ пред всички, които сте там.. на фронтовата линия.. страшен РЕСПЕКТ И ПОКЛОН!!
А ние в тила сме длъжни да помагаме с всичко, което е необходимо.. защото сме във воина!!!
С ужасен враг.. и които не вярва, че го има.. срещнете се с мен - лично ще Ви разкажа!!!


Ние БЪЛГАРИТЕ сме добър народ , убедена съм в това. Знам, ще изригнете и ще ме опровергаите/ за вас имам блок опция ма....р фа....р/ и точно в беда ТРЯБВА ДА СИ ПОМАГАМЕ!!!!
Преминалите болестта , нищичко не ви пречи.. просто отделете два-три часа време . Звъннете предварително да ви запишат тел: 02 92 104 86 и дарете няколкото грама плазма, която утре може да спаси някои, загнездил се в сърцето ви .. било роднина, приятел или любим !
Екипите от хора, които работят там знаят какво правят, условията са прекрасни, възстановяването е толкова бързо.
На онези, които ще изпуснат отрова пак да кажа, никои за нищо не ми плаща, защото и това прочетох , че вземам пари , за да агитирам ..
Аз съм човек , спасен точно от кръводарители, аз съм прекарала тази болест , имам близки починали от нея, достатъчно съм страдала, за да се изправя днес и да ви помоля всички
ДАРЕТЕ КРЪВ!
СПАСЕТЕ ЖИВОТ!!!
Нека вашият ден ДА ИМА ТОЗИ СМИСЪЛ!
P.S. За съжаление след вземането на моята проба, аз не успях да даря, но след седмица ще опитам отново!
Дотогава да бъда годна..Надявам се
Също да поясня , дарителите не трябва да са вземали лекарства , химия от рода на стероидите, не трябва да са със скорошни операции , не трябва да са над 65 години !!!", сподели тя развълнувано във фейсбук.