Веганството в момента е по-модерно от всякога! На всичкото отгоре този необясним за повечето хора начин на живот си има и Световен ден, който е точно днес... Чудесен повод да насочим обектива на нашето внимание към особеностите на тази странна и набираща все по-голяма популярност и привърженици по света тенденция.

Първо, да поясним разликата между вегетарианството и веганството. Това, което обединява веганите и вегетарианците, е единствено изборът им съвсем съзнателно да не ядат месо. За разлика от събратята си вегетарианци обаче, които все пак си позволяват да похапват млечни продукти, яйца и понякога риба, веганите се отказват дори и от тях!

Основната причина хората да станат вегани е чувството им на отговорност към природата и стремежът им да сложат край на една хилядолетна практика, благодарение на която човечеството е оцеляло – месоядството.

Вегани, човекът е хищник, приемете го! Ядем месо от зората на човешката еволюция. Менюто на предците ни е включвало плодове, семена, корени и цветове, но също така и месо. По време на ледниковия период на планетата Земя настъпила криза, особено за тревопасните. Еволюиралият Хомо Сапиенс бил изправен пред тежка дилема – или да промени своя начин на хранене, или да загине. Той нямал физически данни на ловец, но бил хитър, компенсирал слабостта си с оръжия и действал в хайка. Така изградил способностите си да ловува, а месото му помогнало да оцелее.

Днес, обединени под благородната инициатива да се откажат от всичко що е животинско, дават ли си сметка т.нар. вегани за необратимите последици за здравето, които лишаването на организма от жизненоважни за него вещества може да нанесе? Вещества, които са участвали хилядолетия наред в еволюирането на човешкия организъм?!

Широко прокламирано от световноизвестни личности като Моби, Памела Андерсън, Джаред Лето, Миранда Кер, Пол Маккартни и Натали Портман, веганството има редица ползи за здравето, които науката доказва - загуба на излишно тегло, повишена енергичност, сияйна кожа, по-здраво сърце, здрав сън и понижен риск от развитие на ракови заболявания. Но... не и в дългосрочен план! Това именно забравят да добавят редица веган експерти по въпроса.

Истината е, че ползи от веганството за човешкото здраве има, но само ако то се провежда под строгото наблюдение на медицинско лице. В противен случай дефицитът на животински продукти би довел до отключването на сериозни здравословни проблеми. А редица специалисти все по-често предупреждават за тях:

Косопад - Внезапното лишаване от животински продукти може да остави изключително неприятни следи върху здравето и външността заради ограничения прием на белтъчини, изразен в загуба на голямо количество коса.

Понижавате на имунната система - Друг риск от веганството се крие в загубата на витамин В12, който се съдържа в млечните продукти като сирене, кашкавал, извара, прясно и кисело мляко. Този витамин отговаря за поддържането на здрава имунна система, както и за нормално функциониране на централната и периферната нервна система. Дефицитът на този витамин предизвиква жестоки алергии, както и повишаване на вид белтъчен метаболит, който увеличава риска от сърдечносъдови заболявания. Същият е и рисков фактор за деменция и Алцхаймер.

Костни фрактури - Калцият, който също е основно вещество в млечните продукти, е важен за поддържане на здрави зъби и кости. Дефицитът му е свързан с риск от развитие на остеопороза при жените с напредване на възрастта.

Увреждане на нервната система - Изключването от менюто на продукти с животински произход води до дефицит на омега-3 мастни киселини, йод, желязо и цинк. А консумирането на недостатъчни количества от тези хранителни вещества може да доведе до множество здравни проблеми, включително увреждания на нервната система, хипотиреоидизъм, анемия и депресия.

Важно е също така да се знае, че хората реагират индивидуално на диетите с ниско съдържание или без животински продукти - голяма част от отговора се корени в генетиката и здравето на чревната флора! Друг факт, който малко вегани взимат предвид...

Всъщност тенденцията да си веган не е толкова нова, колкото нов е начинът, по който се налага в последно време над обществото.

Днес веганите стигат много по-далеч от когато и да било. Те казват „Не“ на абсолютно всички продукти, добивани от животни – кожа, коприна, вълна, пчелен мед, дори и на такива с животински компоненти (глицерин, желатин) или тествани върху животни.

Събличат се голи, омазват се с червена боя и лягат в голяма тарелка насред площада в центъра на града. После шарят върху витрини на магазини за месо с червена боя, крещят по хората, които купуват от там, и ги заливат с изкуствена кръв.

Освен месарниците сред мишените на веганите са също и магазините за риба и млечни продукти. Изправени пред тази ескалация на насилието какъв ще бъде следващият етап? Можем само да си представяме...

Днес на споровете за това, трябва или не да се яде месо, са посветени цели научни трудове. Вегетарианството се критикува като диета, която като цяло е вредна и несвойствена за човека. Кулинарната ни история обаче опровергава тези твърдения. Не бива да се забравя, че месото присъства от хилядолетия в нашето меню и това неминуемо е довело да промени във физиологията ни. Затова еднозначен отговор на въпроса кое е по-естествено за човека – вегетарианството или всеядството, засега не е намерен. Затова пък всеки е свободен да направи своя личен избор.

Въпреки това имайте едно наум! Това, което веганските крайности биха могли да постигнат е не да променят природата, а да насадят повече отвращение и агресия! Като опаковаш окървавен гол човек в тарелка като пиле, няма да накараш едно дете да спре да яде месо. Най-много да го разплачеш. Да го травмираш. Все пак, ако толкова месото ви отвращава, не го яжте. Никой не ви кара насила. Това си е ваш личен избор, но, моля, не ни го натрапвайте!

Четете още: Вегетарианството: Полезно или вредно?