Дали вегетарианството и веганството са полезни за човешкото здраве и трябва ли изобщо да съществуват, са въпроси, по които съществуват много спорове. Едни защитават ревностно идеята, че животинските продукти нямат никакво място в менюто ни, докато други са категорично убедени точно в обратното.

Все пак, месото, млякото и яйцата ни дават определени хранителни вещества, от които човекът се нуждае. Поредното доказателсто, че вегетарианството не е много добро решение, е наблюдението на д-р Мервин Друян от Лондонския център по козметична стоматология. Според нея огромна част от пациентите ѝ с кариеси са именно вегетарианци или вегани.



Основната причина за това е, че тези хора не приемат достатъчно калций и протеин, което не е никак добре за зъбите. Всъщност, това са основните 2 елемента за поддържането на зъбите здрави.

Освен това, вегетарианците и веганите консумират повече плодове и зърнени храни, които повишават нивото на киселинност в устната кухина. Захарта, която се съдържа в плодовете, също е вредител за зъбите.



„Проблемът не е в това, че вегетарианците и веганите се отказват от витамините, а от цели хранителни групи. Всяка диета, която изисква подобно лишение, неминуемо носи много вреди за здравето“, споделя още д-р Мервин Друян.

Ето защо е много важно вегетарианците и веганите да подбират много внимателно храната си и да се погрижат да си набавят всички необходими вещества.

*И понеже Коледа наближава, а ние от woman.bg вярваме в магията на този празник, тази година ще раздаваме подаръци. Много подаръци!

Регистрирайте се Т У К и вижте какви изненади сме ви приготвили заедно с Лора и Стоян.