Неприятно, но факт! Учените предупреждават, че „светлото бъдеще” ни предвещава пандемия от фобии.

Най-застрашени в обществото ще са младите и интелигетни хора, които живеят в по-голям стрес, затрупват мислите си с твърде много информация и все по-трудно успяват да си починат качествено.

Изследванията сочат, че през последните 10-15 години броят на фобиите е нараснал поне 3 пъти в сравнение с минали години.

Ако през 1996г. познатите фобии са били около 300, то до днешна дата те са близо 1030.

Покачила се е и средната „норма на тревожност” с цели 15%, което реално означава, че почти всеки четвърти човек страда от някакъв тип нервоза.



В научното пространство вече са дефинирани някои от новите фобии, които са били напълно непознати в близкото минало.

Така например, съществува космикофобия – страх от космически явления кято падане на метероит и др.

Позната е и киберфобия, която е свързана със страха от работа с компютър.

Прософобията е страх от прогреса, като най-често става дума за страх, че скоро светът ще стане подвластен на технологията и машините.

Страхът, че ако не знаеш нещо ще те сметнат за глупак се нарича хеленофобия, а постоянната тревожност, свързана с несигурността в собствените умения на работното място се нарича ергофобия.



Известни са и още по-причудливи фобии, като например: верминофобия (страх от микробите), фалакрофобия (страх от оплешивяване), ритифофобия (страх от бръчки), дисморфофобия (страх от физическа непривлекателност), осмофобия (страх от мириса на собственото тяло), аблютофобия (страх от миене и водни процедури), апопатофобия (страх от ходене в тоалетна), базофобия (страх от ходене), хедонофобия (страх от наслаждаване), метрофобия (натрапчив страх от поезия), синофобия (страх от китайци) и пр.