Вирусолог: Няма нов щам на COVID-19 в Англия, а мутант, който отдавна е в България

Мутиралият коронавирус, заради който цяла Англия е затворена, е в България още от месец юни насам. Това разкри в ефира на NOVA проф. Радка Аргирова - вирусолог и председател на Дружеството на вирусолозите.

Специалистът твърди, че това, което в момента тормози обитателите на Острова, не е нов щам, а мутация. "Вирусът е един, говорим за мутант или мутанти. Този мутант, за който става въпрос в Англия, не знам откога им е известен. Той обаче е известен на Европа и на Южна Америка отдавна. У нас той съществува още от юни месец", заяви тя. По думите ѝ за съществуването на въпросния мутант има публикации още от края на март. Най-вероятно същият този мутант е установен едва сега в Англия и затова се вдига такъв шум, смята проф. Аргирова.

Въпросната мутация се наблюдава и под няколко други форми (4-5 бр.), чиято честота на разпространение е много по-ниска - от 1 до 3 процента, пояснява още експертът. Този в Англия е с разпространение 30%. Там има специален орган, който се нарича консорциум за проследяване на генетиката на SARS-COV2, който работи регулярно и дава тези цифри. Доверявам му се напълно", каза още вирусологът.

По въпроса с ваксините и техния ефект върху мутацията, тя бе категорична. "Най-важното, което искам да подчертая, е, че "Нито един от мутантите няма да доведе до промяна в реакциите спрямо която и да е от предлаганите ваксини", подчерта проф. Аргирова.



Това, което прави по-различен новия мутант на коронавируса, е неговата по-голяма продължителност на инкубационния период. Тя сподели също, че за мутиралия щам е характерно, че поразява и повече млади хора в сравнение с оригиналния щам, а не само възрастни с придружаващи заболявания. Освен това, по думите ѝ, протича „малко по-тежко”.

"Преди наблюдавахме първи признаци на 8-ми и 9-ти ден след първите симптоми. Сега като че ли това става към 12-ти 13-ти ден. Малко по-късно идва и цитокиновата буря. Нашите клиницисти разбраха отдавна, че вирусът вече не е същият като в началото. Аз много пъти съм казала, че първоначалният ухански вирус отдавна го няма и караме на негови мутанти", заяви проф. Аргирова.

"Няма никаква драма и причини за притеснение. Всичко работи. Тестовете работят идеално. Всичко е проверено. Ненапразно и здравният министър каза, че всичко са проверили", успокои тя.

На въпрос защо смъртността в България е толкова висока, тя заяви, че у нас се нарушава основното Д- дистанцията. "Много се безпокоя за събиранията покрай празниците", каза тя и допълни, че можем да се заразим и от безсимптомен човек и затова не е добре да се събираме и да празнуваме.

Вирусологът подчерта също така, че засега са описани 13 хиляди мутации на новия коронавирус, но само тази се е задържала стабилна.

Четете още: По-опасен ли е новият щам на COVID-19 и ще предпазват ли ваксините от него