Автор
Woman.bg

Витаминът, който ни помага да останем здрави

Доказано е, че витамин С не само подсилва защитните сили на организма, но и намалява до минимум негативното влияние на заобикалящата ни среда.

Човешкото тяло не може да синтезира само витамин С. Можем да си го набавим чрез храната или чрез специални добавки.

Според медиците, човек има нужда от 60-120 мг. на ден. Според американски здравни организации това количество е между 400 и 3 200 мг. А носителят на Нобелова награда Лайнъс Полинг е приемал по 10 хиляди мг. на ден и е доживял до 93 години.


За какво е полезен?
Витамин С е жизненоважен за имунитета ни, за здравето на костите, както и за усвояването на желязото и някои протеини.
Аскорбиновата киселина е важна за растежа и възстановяването на клетките на тъканите, венците, кръвоносните съдове, костите и зъбите. Тя способства усвояването на желязото в организма и ускорява процесите на оздравяване.
Витамин С е най-добрата ни защита при инфекции, защото стимулира имунните процеси. Освен това гарантира доставянето на витамин D до клетките. При недостиг на витамин С, витамин D е много по-малко ефективен.
Не забравяйте, че витамин С Понижава и риска от образуване на тромби в съдовете. Влияе добре и на кожата.


Признаците, които трябва да ви подскажат, че тялото изпитва недостиг на витамин С са: постоянно чувство на умора и изтощение; промени в настроението, последвани от гняв и нервност без причина; спад на имунитета, заради който тялото не може да се бори с вирусите и бактериите, които причиняват инфекции и алергии; кървене от венците и промяна на цвета на зъбите.
Ако при вас се наблюдава някой от изброените симптоми, вземете бързи мерки. Купете витамина от аптеката или наблегнете на богати на витамин С храни.
Пушачите и възрастните хора имат по-голяма нужда от витамин С. Всяка изпушена цигара разрушава 25 мг аскорбинова киселина в организма. А с напредване на възрастта имунитетът пада.

Как да си го набавим?

Витамин С лесно губи своите свойства под въздействието на слънчевата светлина или високата температура. Затова, ако искате да си го набавите чрез храната, то тя трябва да претърпи минимална обработка. Има го в доматите, шипките, магданоза, кивито, чесъна, цитрусовите плодове. Лаймът е рекордьор по съдържание на витамин С. Диетолозите съветват да хапваме плодовете и зеленчуците сурови, без дори да ги режем в салатата. От друга страна ценният витамин е устойчив на ниски температури. Което означава, че замразените продукти също са добър източник.

Най-лесният и сигурен начин да си го набавите обаче е чрез качествени добавки.
Особено сега, в момент на пандемия, когато имунитетът ни е поставен пред сериозно изпитание. И когато много от нас скоро ще се върнат на работа, в среда, в която има много външни фактори, които биха могли да ни разболеят.

Една таблетка витамин С на Ramcopharm осигурява необходимата дневна доза - само в една капсула. А една опаковка съдържа 30 капсули и покрива нуждите ни от витамин С за цял месец, като цената ѝ е повече от добра!

Капсулите са с удължено освобождаване, така че реално осигуряват от полезния витамин за тялото през целия ден. Удобно, полезно, с гарантирано качество и на добра цена. За да сте здрави. Вие и хората, които обичате.

(в материала има продуктово позициониране)